Golf en rugby dichter bij Zomerspelen

Rugby en golf zijn voorgedragen als nieuwe olympische sporten. Voor honkbal, softbal, karate, squash en skeeleren is op de Olympische Spelen geen plaats.

Berlijn, 14 aug. - Rugby en golf hebben een grote kans vanaf 2016 te worden toegelaten tot de Olympische Spelen. Het dagelijks bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) koos gisteren die twee uit zeven kandidaatsporten. De toelating is definitief als een meerderheid van de 106 IOC-leden begin oktober bij de sessie in Kopenhagen akkoord gaan. Honkbal, softbal, karate, squash en skeeleren vielen af.

In de eerste ronde van de verkiezing stemde maar één van de veertien bestuursleden – voorzitter Jacques Rogge onthield zich van stemming – op golf. Nadat rugby in de tweede stemronde met negen stemmen de vereiste meerderheid van acht had gehaald en niet meer meedeed, veranderde het beeld.

Golf streefde na drie extra ronden, waarbij de sport met de minste stemmen afviel, karate voorbij. De andere sporten deden niet echt mee; ze kregen per ronde hooguit twee stemmen. Ook softbal, dat in de voorbeschouwingen nog serieuze kansen was toegedicht.

De voorkeur van het IOC voor golf is omstreden, omdat die sport grote, klassieke kampioenschappen kent en er wordt betwijfeld of een olympische titel onder golfers voldoende status krijgt. Criticasters veronderstellen dat topgolfers de Spelen mijden, een euvel dat het olympische tennistoernooi aanvankelijk parten speelde; een grandslamtitel staat hoger aangeschreven dan olympisch goud.

IOC-voorzitter Rogge vreest geen inflatie van een olympisch golftoernooi, omdat veel topspelers, Tiger Woods voorop, te kennen hebben gegeven graag aan de Spelen te willen meedoen. „Bovendien hebben basketbal en ijshockey aangetoond dat ’s werelds beste spelers graag naar de Olympische Spelen komen.”

De toelating van golf en rugby – met de snelle sevens-variant in plaats van het traditionele spel met vijftien spelers – geldt voor mannen en vrouwen. Bij rugby worden twaalf mannen- en vrouwenteams verdeeld over twee poules van zes. De beste twee spelen kruisfinales. Bij golf spelen zestig mannen en zestig vrouwen ieder vier dagen 72 holes strokeplay; achttien holes per dag.

Voor beide sporten betekent het een terugkeer op het olympische programma. Bij de Spelen van Parijs in 1900 en St. Louis in 1904 werd er gegolfd. En rugby was tussen 1900 en 1924 bij vier Olympische Spelen vertegenwoordigd.

De eliminatie van vijf sporten was vooral pijnlijk voor karate en squash. Die twee ploegen werden in 2005 als olympische sport voorgedragen, maar behaalden destijds niet de vereiste tweederde meerderheid. Nu is alleen een meerderheid noodzakelijk.

De kansen voor golf en rugby lijken om een andere reden groter. De verwachting is dat de IOC-leden sporten niet voor een tweede keer zullen afwijzen. De eventuele introductie van de twee sporten geldt pas per 2016, het jaar waarvoor de olympische stad nog moet worden gekozen. Dat gebeurt ook in Kopenhagen. IOC-leden hebben de keus uit Tokio, Madrid, Chicago en Rio de Janeiro.

Besloten werd ook bij de eerstvolgende Spelen in Londen (2012) vrouwenboksen aan het programma toe te voegen. Daarvoor moet bij de mannen een gewichtsklasse wijken, want het IOC wenst niet meer dan het huidige aantal van 11.000 sporters op de Spelen toe te laten. De vrouwen komen in Londen uit in drie gewichtsklassen: vlieggewicht (48-51 kg), lichtgewicht (56-60 kg) en middelgewicht (69-75 kg). In elke categorie is plaats voor twaalf vrouwen.

Bij kanoën worden de sprintnummers van 500 meter ingekort tot 200 meter, in de hoop dat meer spektakel wordt geboden. Bij de vijfkamp wordt hardlopen gecombineerd met schieten, een vorm die is afgekeken van biatlon.