Ford gaat productie verhogen

Zie het als een dienst. Om het makkelijker te maken voor Amerikanen die gebruik willen maken van de populaire sloopsubsidie voor oude auto’s, creëerde fabrikant Ford de website www.letfordrecycleyourride.com (laat Ford uw auto recycleren). Autobezitters kunnen uitrekenen hoeveel geld ze terugkrijgen als ze hun auto inruilen voor, jawel, een zuinige Ford. En dit soort slimme marketing slaat aan.

Ford maakte gisteren bekend dat het dit kwartaal 10.000 meer auto’s van het model Focus en Escape gaat bouwen dan gepland, om de vraag naar de energiezuinige auto’s bij te kunnen benen. In totaal zullen er bij Ford dit kwartaal 495.000 auto’s de fabriek verlaten, dat is 18 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In het vierde kwartaal van dit jaar is Ford van plan eenderde meer auto’s te maken dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het is voor eerst in een lange tijd dat een Amerikaans autobedrijf met positief nieuws kwam. Het succesje wordt toegeschreven aan cash for clunkers, de sloopregeling waarbij eigenaren tot 4.500 dollar (3.150 euro) terugkrijgen als ze hun benzineslurper inruilen voor een nieuw model.

Het subsidieprogramma was zo populair dat het budget van een miljard dollar binnen een maand op was. Vorige week werd het budget verhoogd met nog eens 2 miljard dollar. De verwachting is dat het geld voor de regeling nu in september op is, juist op het moment dat de extra auto’s die nu worden gemaakt richting de autodealers gaan. Marktanalist George Pipas van Ford verwacht dat het aantal verkopen iets zal terugvallen als de subsidieregeling wordt stopgezet.

Ford is niet de enige die de productie weer opschroeft. Honda heeft extra ploegendiensten ingevoerd bij fabrieken die de Civic maken, een van de auto’s die het meeste werd verkocht met het subsidiegeld. Ook Toyota, Hyundai en Chrysler gaan meer auto’s maken. Alleen General Motors, de gevallen reus van de Amerikaanse auto-industrie, is terughoudend. Het concern wil eerst zorgvuldig marktonderzoek uitvoeren of er wel vraag is naar meer auto’s van het merk.