Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Exxon betaalt 7.000 dollar per dode vogel

De Amerikaanse oliemaatschappij Exxon Mobil heeft gisteren schuldbekend aan de dood van ongeveer 85 beschermde trekvogels.

De meeste vogels – eenden, futen, ibissen, uilen, zangvogels , zwaluwen en watervogels en een havik – kwamen de afgelopen vijf jaar om toen ze terechtkwamen in gasputten en vuilwaterbassins van het bedrijf in de staten Colorado, Texas, Kansas, Oklahoma en Wyoming. Onder een vogelbeschermingswet uit 1918 is dit een federaal misdrijf.

Krachtens de schikking die Exxon met de Amerikaanse federale justitie trof, betaalt het circa 7.000 dollar per omgekomen vogel, in totaal 600.000 dollar (omgerekend 419.000 euro). Dit bedrag verdient Exxon elke twintig minuten, gekeken naar het bedrijfsresultaat van 8,6 miljard dollar in de eerste helft van dit jaar.

Tweederde van het schikkingsbedrag bestaat uit een boete, de rest betreft een bijdrage aan het algemeen belang. Het gehele bedrag zal door de federale autoriteiten geïnvesteerd worden in de bescherming van watervogels en hun leefgebieden in de vijf betreffende staten.

Daarnaast is de energiemaatschappij met justitie overeengekomen om meer te doen aan het voorkomen van vogelsterfte door haar activiteiten. Het bedrijf zegt reeds 2,5 miljoen dollar te hebben geïnvesteerd in een betere afscherming van zijn bedrijfsterreinen.

Volgens de federale openbaar aanklager John Cruden, die milieudelicten rond de winning van bodemschatten onderzoekt, valt Exxon te prijzen voor zijn medewerking. (AP, AFP)