Erg talentvol, maar ze gaan niet winnen

Oude Elferink en Stiekema zijn als tweede geplaatst op het NK beachvolleybal.

Maar het jonge duo geeft zichzelf weinig kans tegen Schuil en Nummerdor.

Twee keer op een dag staan beachvolleyballers Tim Oude Elferink (22) en Jon Stiekema (21), de talenten van Beach Team Holland, op het strand voor hun trainingen. Ze zijn het enige Nederlandse team dat de bovenhandse techniek beheerst. Toch zullen ze het beachstadion in Scheveningen zondag waarschijnlijk niet als kampioenen verlaten. „Titelfavorieten Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben gewoon geen zwakke punten”, zegt Stiekema in een Scheveningse strandtent, voordat het duo aan hun laatste training voor het NK begint.

24 mannen- en vrouwenteams nemen het vandaag tegen elkaar op in het kwalificatietoernooi van het NK beachvolleybal. Omdat Oude Elferink en Stiekema als tweede zijn geplaatst voor het toernooi hoeven zij pas morgen tijdens het hoofdtoernooi in actie te komen. De eerste acht teams van het kwalificatietoernooi strijden daarin tegen de eerste acht teams van de plaatsingslijst om de titel.

Stiekema behoort pas sinds februari tot de nationale selectie. Oude Elferink speelt al ruim zes jaar voor Beach Team Holland, dat bestaat uit drie talententeams en twee topteams. Afgelopen winter trainden de twee veel samen en sinds het begin van dit seizoen vormen ze een team. „Ze zijn allebei erg talentvol”, zegt Michiel van der Kuip, een van de trainers van Beach Team Holland en voormalig professional. „Het zijn allroundspelers, ze kunnen beiden zowel verdedigen als blokken. Ze zijn alleen nog wat te lief voor elkaar. Ze mogen elkaar harder aanpakken als het spel wat minder verloopt.”

Dit jaar speelden de beachvolleyballers voor het eerst mee in de World Tour. Daarin lieten ze echter kansen liggen. Een aantal keer verloren ze nipt van duo’s waar ze eigenlijk van hadden moeten winnen. „Ze hebben weinig internationale ervaring en moeten nog leren om kansen in winst om te zetten”, zegt Van der Kuip. „De komende jaren moeten ze zorgen dat het talent dat ze in zich hebben er daadwerkelijk uitkomt, ook op het hoogste niveau.”

De kracht van Oude Elferink en Stiekema is hun bovenhandse spel, daarmee hopen ze dit weekeinde het verschil te maken. Bij het beachvolleybal is het belangrijk dat de bovenhands geslagen ballen gelijk uit je handen komen. „De ballen mogen niet draaien”, legt Oude Elferink uit. „Als dat wel gebeurt, betekent het dat de bal niet gelijk uit je handen komt.” Volgens hem zijn veel andere teams bang om bovenhands te spelen. „De scheidsrechters letten namelijk streng op het draaien van de bal. Als je de techniek niet beheerst, kan het dus veel punten kosten.” Oude Elferink en Stiekema zien dat echter als kans en hebben veel trainingsuren in de bovenhandse techniek gestoken. „Op die manier kunnen ze korte en snellere ballen slaan”, zegt trainer Van der Kuip. „Zij zijn het enige duo in Nederland dat daardoor veel kan variëren in aanvalspatronen en dat is een groot voordeel.”

Het talententeam verwacht dat ze daarmee zondag de zilveren medaille zullen winnen; het goud is zo goed als zeker voor Nummerdor en Schuil, die vorig jaar op de Olympische Spelen in Peking als vijfde eindigden. „Emiel Boersma en Joppe Paulides zijn nog lastige tegenstanders”, zegt Stiekema. „Maar de rest moeten we kunnen hebben.” Nummerdor en Schuil, een van de topteams van Beach Team Holland, wonnen de afgelopen twee jaar het NK en zijn nu weer torenhoog favoriet. „Zij zijn wereldtoppers; wij moeten nog een paar stapjes zetten voordat we zover zijn”, aldus Oude Elferink. De twee duo’s hebben nog nooit een officiële wedstrijd tegen elkaar gespeeld. „Maar als we het in trainingen tegen hen opnemen, heb ik het gevoel dat ik helemaal niet kan volleyballen”, zegt Oude Elferink lachend. „Maar het zou geweldig zijn als wij de finale tegen hen moeten spelen.” Stiekema vreest echter dat hij gefrustreerd raakt. „Het probleem is dat ik tegen Nummerdor en Schuil vól erin wil knallen, op zo’n manier, dat zelfs zij er niet tegenop kunnen. Maar uiteindelijk hebben zij altijd overal een antwoord op. Daar word ik echt gefrustreerd van.” Oude Elferink ziet het positiever in. „Het is inderdaad wel irritant dat zij zó goed zijn, maar we kunnen vrijuit spelen. Zij zijn favoriet en wij hebben niets te verliezen.”

Waarschijnlijk is het NK een van de laatste toernooien die Oude Elferink en Stiekema samen spelen. „Ze hebben het in zich om op termijn even goed te worden als Nummerdor en Schuil”, meent Van der Kuip. „Maar dan moeten we ze uit elkaar halen, waarschijnlijk komend seizoen al.” De beachvolleyballers moeten zich individueel verder ontwikkelen. „Dat kan alleen als ze beiden een team vormen met een meer ervaren speler waar ze nog veel van kunnen leren.”