Ellende komt met bakken tegelijk

Herhalingen hier, herhalingen daar. Schraal aanbod gisteravond op televisie. Op België Een een serieuze – echt waar – documentaire over een klopgeest. Een familie uit het Britse Enfield werd eind jaren zeventig getreiterd door een klopgeest.

Kloppen, meubels verschuiven; dat werk. Eerst haalden ze de buurman erbij, een bouwvakker, nooit bang. Tja, die kneep hem toch ook. Toen maar de politie gebeld. Verder kwam ik niet. Hoop dat ze hem gearresteerd hebben.

Actualiteitenprogramma Nova had weer een item over de Dirk Scheringa Beheer Bank. Om de zoveel tijd is het zover. De ene uitzending laat Nova zien hoe mensen door de DSB Bank in financiële problemen zijn gekomen. De volgende uitzending belooft de DSB Bank er alles aan te doen om hun klanten te helpen.

Gisteren keek Nova of de bank van Dirk Scheringa die belofte nakomt. We zien Gerard Koerntjes, paarse polo, bril met getinte glazen. DSB-bestuurder Hans van Goor had in een eerdere uitzending beloofd dat hij gewoon in zijn huis kon blijven wonen en zijn auto kon blijven rijden.

En? Z’n huis verkocht, auto verkocht en nog een fikse restschuld bij de DSB Bank. Ondertussen is de astmapatiënt aan de antidepressiva. Ja, ja, ellende komt meestal met bakken tegelijk.

Treurig natuurlijk, maar deze mensen laten zich ook wel heel makkelijk slachtoffer maken. Zoals de familie Van Kerkwijk, ze kregen een belletje van de DSB Bank met een mooi aanbod. En hup, ze stapten over met hun hypotheek van ABN Amro. De maandlasten stegen vervolgens van 750 euro naar 1.750 euro, door allerlei extra zaken die ze moesten betalen. Nadat ze alle ellende langs waren gelopen, vroeg de verslaggever eindelijk of ze zelf ook niet „een beetje dom” waren geweest. Beetje wel, gaf meneer Van Kerwijk toe. „Maar ik heb geen verstand van hypotheken, en ik mag er toch vanuit gaan dat iemand mij goed adviseert.” Logisch. Wij van DSB, adviseren DSB.

Nog even naar RTL4 gekeken, BN’ers in het park. Bekende Nederlanders worden met pruik en andere attributen onherkenbaar gemaakt. Dan gaan ze in een bungalowpark mensen voor de gek houden. De verborgen camera filmt. Gisteren gezien hoe ene Sita – weet niet waarom deze ‘BN’er’ onherkenbaar moest worden gemaakt – automonteurs langs laat komen omdat de auto niet start. De nietsvermoedende monteur opent de motorkap. Hé, geen motor. Dan komt presentator Robert ten Brink aandraven. De monteur slaat zich voor z'n kop. Gefopt. Wat een niveau. Tip voor Ten Brink: voortaan onherkenbaar over straat.