Doorknippen kabels van liften was vooral 'roep om aandacht'

Het was een schreeuw om aandacht en het afreageren van woede, zo verklaarde de 22-jarige Aram V., alias ‘Jack de Knipper’ zijn acties. Hij knipte 48 maal bij liften in zijn flatgebouw in Zeist de elektriciteitskabels door. De flat heeft zestien liften. In de periode van oktober 2008 tot en met januari 2009 knipte hij op vier nachten kabels door. Een keer waren zelfs veertien liften buiten werking. Gisteren eiste het OM acht maanden cel en tbs met verpleging tegen hem.

Omdat hij niet de kabels waar de liften aan bevestigd zijn had doorgeknipt, liepen zijn medebewoners geen direct gevaar. Dat deed hij bewust, zei hij tegen de rechtbank. „Ik wilde geen mensen kwetsen.” Maar de officier van justitie nam het hem kwalijk dat hij zo wel de weg blokkeerde van hulpverleners in een noodgeval. Daar had hij „niet bij stilgestaan”.

De kabels doorknippen is „relatief simpel om te doen, als je weet hoe het moet,” legde V. uit. Een liftschachtsleutel had hij van zijn vorige baan bij de NS.

De ‘L flat’ aan de Laan van Vollenhove in Zeist heeft dertien verdiepingen. Er wonen ruim 2.300 mensen. Een groot aantal daarvan zijn ouderen die slecht ter been zijn. Zij hebben in totaal ongeveer zeven weken zonder lift moeten doen.

V. wilde aandacht van hulpverlenende instanties. Hij hoopte dat ze eens „samen met mij werkten aan oplossingen voor mij”. V. heeft een strafblad en een problematisch verleden van drank en drugs. Op zijn strafblad staan voornamelijk vernielingen. Drie getuigen-deskundigen werden gehoord. Alle drie achten ze de kans op recidive hoog. De officier van justitie vroeg zich af er de volgende keer ook slachtoffers zullen vallen.

‘Jack de Knipper’ gaf aan hulp te willen. Hij ziet in dat hij verkeerd bezig is. Maar bij klinieken waar hij tot dusverre op intake was geweest, werd hem niet de hulp aangeboden die hij zelf wilde. Dat bleek een terugkerend thema. Hij zoekt hulp die aan zijn eigen voorwaarden voldoet. Zo wil hij niet intern op een afdeling opgenomen worden, omdat dat volgens hem niet werkt. De advocaat pleitte voor een open behandelingscentrum met meer ruimte voor persoonlijke vrijheid.