Diversen Selectie

Aalbeek

15 & 16 augustus van 10-17u zijn de Salviadagen bij Bastin. De bekendste is de Salvia officinalis. Diverse soorten hebben culinaire medicinale en rituele toepassingen in culturen over de hele wereld. Op nummer 2 van de straat is ook het Hostaveldje geopend met bijna 1.000 soorten hosta’s. Open dagen. Kwekerij Bastin. Nieuwenhuysstraat 29, 6336XV Aalbeek (Hulsberg). Inl 045-5231475 & www.bastin.nl Entree + parkeren gratis.

Harderwijk

Wie de zomerdag wil afsluiten met een wandeling kan op 15 augustus met de boswachter van Natuurmonumenten op pad en genieten van de avond in het Harderbos. Het bos behoort met het Harderbroek en de Kievitslanden tot de meest gevarieerde natuurgebieden in Flevoland. De wandeling start om 19u (duur plm 2u), Start p-plaats bij de hoofdingang van het Harderbos aan de Karekietweg. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda en bij ANWB/VVV in Harderwijk 0341-426666. Kosten Leden€4 pp niet-leden € 7 pp t/m 12 jr €2. Verrekijker stevig schoeisel aanbevolen.

Leiden

Van 14 aug tot 14 sept zijn ruim vijftig verschillende soorten hortensia's te bewonderen in de Hortus. Philipp Franz von Siebold nam deze planten in de 19de eeuw mee uit Japan. Hortus, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden. Inl 071-5277249 & www.hortus@leidenuniv.nl

Twisk

Landschap Noord-Holland organiseert met met KNNV Hoorn een (gratis) vogelkijkdag op zaterdag 15 augustus (10-15u) in de Waterberging Twisk. Er staan specialisten klaar met telescopen en verrekijkers die bezoekers wijzen op bijzondere vogelsoorten. Dit drassig natuurgebied is, trekt veel vogels aan die op reis zijn van het noorden naar het zonnige zuiden. Tussen grote groepen grauwe gans en wilde eend gaan we op zoek naar soorten als zomertaling, kemphaan, oeverloper en gele kwikstaart. En wie weet zien we een buizerd, bruine kiekendief of sperwer. Aanmelden is niet nodig. Vanaf Lambertschaag in oostelijke richting over de N239 en direct na de waterberging rechtsaf de Noorderweg in. Na enkele honderden meters is aan de rechterkant het fietspad met parkeerplaats. Parkeer kan hier of aan het einde van de doodlopende weg direct na de grasdrogerij van Lambertschaag. Start infobord op fietspad aan de zuidkant van het terrein.

Oostmahorn

Op 15 en 16 augustus wordt het nautische evenement Sail Oostmahorn 2009 gehouden. Op zaterdag 15 aug 10u vertrekt een vloot van vijftien opgeknapte reddingboten in konvooi van het Dokkumer Grootdiep naar Oostmahorn. De schepen, afkomstig van particulieren uit Groningen en Friesland, worden bij hun aankomst circa 13u begroet met kanongebulder voordat zij afmeren bij de oude veersteiger en Esonstad. ’s middags worden demonstraties op het meer gegeven door de KNRM-schepen van Schiermonnikoog en Lauwersoog. Za en zo is er een nautische markt op de dijken en de veersteiger, en zijn er diverse activiteiten. Wie parkeert op het terrein van Oostmahorn kan met het Dokkumer lokaaltsje mee naar Esonstad. De schepen liggen 17 en 18 aug in de de haven van restaurant ‘Het Booze Wijf’, Lauwersoog . Vanaf 19 aug ligt de vloot in Zoutkamp.

Leiden

Op zondag 16 augustus staat Museum De Lakenhal in het teken van Titia Bergsma, de eerste westerse vrouw in Japan. Lang is zij de enige westerse vrouw geweest die Japanners ooit gezien hadden en nog steeds is zij een icoon in Japan. René Bersma, een verre nazaat van Titia en haar biograaf, geeft een lezing over haar leven en haar verblijf op Deshima, drieëneen halve maand in het jaar 1817.