Demonstrant is 'relschopper' op Press TV

Press TV, de zender waar Tariq Ramadan een programma leidt, is een Iraanse staatszender. Voor kritiek op het regime is er maar weinig ruimte.

Vlak na de chaotisch verlopen Iraanse presidentsverkiezingen in juni vertrokken er tien journalisten en presentatoren bij de Engelstalige Iraanse staatszender Press TV.

De uittocht kwam door de nieuwe beperkingen die de Iraanse regering had opgelegd aan de zender. „We ontvingen faxen van de overheid met onderwerpen waarover we alleen op een bepaalde manier mochten spreken”, zegt een van de journalisten, die niet met zijn naam in de krant wil. Dus werden de honderdduizenden demonstranten tegen de verkiezingsoverwinning van president Mahmoud Ahmadinejad voortaan ‘relschoppers’ genoemd.

Press TV kwam eergisteren in het nieuws toen bleek dat integratieadviseur Tariq Ramadan van de gemeente Rotterdam er sinds april 2008 een discussieprogramma leidt. Zijn programma heet Islam & Life en behandelt thema’s als kunst, psychologie en wetenschap in relatie tot de religie.

De toon van de uitzendingen van Press TV begon de afgelopen tijd te veranderen, zegt de vertrokken journalist, die net als veel van de andere circa driehonderd medewerkers van de zender is opgegroeid in het buitenland. „We waren minder vrij om te berichten wat we willen.”

Tegelijkertijd meldt het kanaal vaak als eerste dat er protesten tegen de regering zijn geweest. Ook laat de zender soms beelden zien waaruit indirect duidelijk wordt dat veiligheidstroepen gevechten leveren met ‘relschoppers’.

Press TV besteedde ook aandacht aan de controversiële claim van de verslagen kandidaat Mehdi Karoubi dat er verkrachtingen van mannen en vrouwen hadden plaatsgevonden in gevangenissen. De meeste andere staatsmedia negeerden dat bericht. Op de website worden soms zeer kritische reacties achtergelaten door bezoekers.

Vertegenwoordigers van de oppositie krijgen echter geen podium bij het kanaal. Onlangs was er wel een interview met de hoogste commandant van de Revolutionaire Garde, die momenteel het laatste woord heeft over de veiligheidssituatie in de onrustige hoofdstad.

Press TV begon zijn uitzendingen in 2007 om een Iraans tegenwicht te bieden tegen nieuwsconglomeraten als CNN en de BBC. Een van de doelstellingen was om „aandacht te besteden aan vaak genegeerde meningen van een groot deel van de wereld”.

De zender biedt onder meer een podium aan het controversiële Britse parlementslid George Galloway, die bekend is om zijn felle verzet tegen de Amerikaanse invasie van Irak. Ook de Britse journalist Andrew Gilligan, die uitgebreid onderzoek verrichte naar de beweegreden van de Britse regering om mee te doen aan die oorlog, heeft er een programma.

Tariq Ramadan en zijn wekelijkse programma zijn vrijwel volledig onbekend bij het Iraanse publiek, ook omdat de uitzendingen op een buitenlands publiek zijn gericht. De zender is in Iran alleen per satelliet te ontvangen. De Iraanse staat verbiedt burgers echter te kijken naar satellietzenders.

Ramadan opereert in zijn Engelstalige programma vanuit een studio in Londen als discussieleider. Opvallend was een uitzending over ‘islam en studentenbetrokkenheid’ op 25 juni van dit jaar, toen de studentenprotesten tegen president Ahmadinejad al meer dan een week aan de gang waren. Ramadan refereerde er niet aan.