Buitenland Selectie

Keulen

Museum Ludwig in Keulen heeft nu ook een galerie voor fotografie. Topfoto’s uit de twintigste eeuw vinden hier een plaats. Cecil Beaton, Irving Penn en Henry Cartier-Bresson ontbreken natuurlijk niet en het museum is bijzonder trots op een vroege afdruk van Robert Capa’s Gesneuvelde Soldaat. Behalve zulke beroemde foto’s kun je in de nieuwe galerie ook onontdekte meesterwerken bekijken, zoals Bernd Lohses Aankomst van de stoomboot Bremen in New York (1937). Inl 0049-22122126165 en www.museum-ludwig.de.

Bamberg

Al in de 18de eeuw deed de Rosengarten in Bamberg dienst voor hofconcerten. Met de zoete geur van de bloemen, de zachtjes klaterende fontein en het heerlijke uitzicht op de daken van de stad is de rozentuin van de Neue Residenz een betoverend oord. Hier vinden ’s zomers de Rosengarten- Serenaden plaats, met kamermuziek op niveau. T/m 5 sept. Inl 0049-9519808220 en www.rosengarten-serenaden.com

Berlijn

De KulturBräuerei in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg trekt een alternatief publiek dat het liefst naar rockmuziek luistert. Maar datzelfde publiek komt ook naar de Open Air Klassik Sommer, een reeks klassieke openluchtconcerten op de binnenplaats van de brouwerij. De Berliner Symphoniker verzorgen een Operagala, het Moscou Festival Orchestra voert het programma Petersburgse Nachten uit en het Deutsches Filmorchester Babelsberg speelt muziek uit James Bond-films. Elke avond wordt bekroond met een spetterend vuurwerk. Van 19 t/m 23 aug. Inl 0049-3044315151 en www.berlin.de.

Brussel

Het Jubelparkmuseum presenteert met Vegetal City – A Vision het werk van de Brusselse architect Luc Schuiten. Omdat de mensheid niet kan doorgaan op de huidige weg zonder de aarde en zichzelf te vernietigen, richt Schuiten zich – al sinds de jaren ’70 – op duurzaamheid. De relatie tussen de mens en de (oorspronkelijke) natuurlijke omgeving staat daarbij voorop. Schuitens realisaties zijn natuur-, mens- en milieuvriendelijk. Zijn toekomstperspectieven leveren een misschien wel poëtisch te noemen vormenwereld op. De expositie is opgebouwd uit futuristische ontwerptekeningen, schaalmodellen, animatiefilms en ‘vegetale’ architectuurinstallaties. T/m 30 aug., KMKG, Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, Brussel, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 27417211, www.kmkg.be en http://vegetalcity.net

Veurne

De Belgische kunstenaar Honoré d’O (1961) palmt deze zomer kasteel Beauvoorde bij het West-Vlaamse Veurne in. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel werd door de laatste eigenaar Arthur Merghelynck eind 19de eeuw ‘teruggerestaureerd’ naar de 17de eeuw, en is sindsdien van binnen en van buiten onveranderd gebleven. Honoré d’O plaatst lichtvoetige installaties van veelal alledaags materiaal en zijn video’s tegenover het ‘beladen’ erfgoed. T/m 31 aug., Wulveringemstraat 10, Veurne - Beauvoorde, di t/m zo 10-17u30. Inl 0032 58299229 & www.kasteelbeauvoorde.be

Antwerpen

Jazz Middelheim in het sfeervolle Park Den Brandt in Antwerpen beleeft zijn 28ste editie. Op het programma staan onder anderen Charlie Haden, Dee Dee Bridgewater, Toots Thielemans, Hans Teeuwen en David Murray. In het Crowne Plaza Hotel, vlakbij het festivalterrein, worden telkens na afloop van de optredens jamsessies gehouden. 14 aug (17-23u), 15 en 16 aug. (15-23u), Park Den Brandt, Beukenlaan 12, Antwerpen. Inl 0032 92337788 en www.jazzmiddelheim.be