Brown twittert om NHS te verdedigen

De Britse premier Gordon Brown is duizenden van zijn landgenoten gevolgd in een online campagne ter verdediging van de National Health Service, de Britse gezondheidszorg, na harde aanvallen van Amerikaanse Republikeinen.

Rechtse tegenstanders van de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama nemen de NHS fel op de korrel als voorbeeld van hoe het niet moet. Daarbij worden allerlei ‘argumenten’ aangehaald: Britten zouden niet tegen kanker worden behandeld omdat de overheid dat niet de moeite waard vindt. En ze moeten contactlijm gebruiken om hun gebit aan elkaar te kleven wegens de slechte tandartsen.

Voor veel Britten is de maat nu vol, zij zetten online het tegenoffensief in. Vooral de microblogsite Twitter is populair. De pagina ‘We Love the NHS’ is een van de drukst bezochte twitterpagina’s op dit moment. Ook de politici doen mee. Brown plaatste tweets, de leider van de Conservatieven, David Cameron, hield het bij een ouderwetse email om zijn steun aan de NHS te betuigen.

De Britse ambassade in Washington springt ook in de bres. Amerikaanse kranten die fout berichten over NHS krijgen een email met juiste informatie.

Andere Britten reageren met humor. Een cartoon op de voorpagina van de Daily Telegraph toont een Britse dokter die zegt inderdaad het Amerikaanse systeem te prefereren, omdat „hun ziekenhuisdrama’s op tv inderdaad veel beter zijn.” (AP)