boekberichten

A.F.Th. van der Heijden naar De Bezige Bij

Schrijver A.F.Th. van der Heijden gaatt uitgeverij Querido verlaten voor De Bezige Bij. Dat melden de twee uitgeverijen, die deel uitmaken van de Weekbladpers, in een kort gezamenlijk persbericht. De rechten van het oeuvre van Van der Heijden verhuizen mee. De transfer is tot stand gekomen „op verzoek van de auteur en met instemming van alle betrokken partijen”.

Het verbond tussen Van der Heijden en Querido was soms moeizaam. Vijf jaar geleden dreigde Van der Heijden met vertrek uit onvrede over de wijze waarop zijn 25-jarig schrijversjubileum werd gevierd. De laatste jaren leek de relatie harmonieus: na de bekroning van Het schervengericht met de AKO-prijs 2007 vertelde Van der Heijden dat hij tijdens het schrijfproces elke ochtend werd bezocht door redacteur Sander Blom, die dan een croissantje meenam. Blom verruilde begin dit jaar Querido voor Contact.

Van der Heijden was gisteren niet bereikbaar. Directeur Robbert Ammerlaan van De Bezige Bij wil niet inhoudelijk op de transfer ingaan, maar erkent dat de overstap „al een tijdje” onderwerp was van overleg. In september verschijnt een filmeditie van Van der Heijdens roman Het leven uit een dag bij De Bezige Bij, in januari gevolgd door De ochtendgave, een historische roman over Nijmegen, die aanvankelijk door Querido was aangekondigd.

Stem boektrailer is Thomas Pynchon

Sinds de nieuwe roman van de Amerikaanse kluizenaar-schrijver Thomas Pynchon, Inherent Vice, enkele weken geleden verscheen zochten fans overal ter wereld naar aanwijzingen over de stem die in de fascinerende boektrailer te horen is. Vanaf de lancering van de clip werd gedacht – en gehoopt – dat het die van de auteur van het boek zelf was. Na aanvankelijk stilzwijgen in de zaak heeft uitgeverij The Penguin Press nu toegegeven dat het inderdaad Pynchon is die de tekst inleest. De uitgeverij was door The Wall Street Journal geconfronteerd met de bevindingen van een geluidsingenieur.

De buzz rond Inherent Vice neemt ondertussen verder toe. De detectiveroman rond private eye Doc Sportello werd grotendeels lovend ontvangen. Pynchon zelf verschafte voor zijn lezers recent een soundtrack bij Inherent Vice, met onder meer The Beach Boys (‘God Only Knows’ en ‘Help Me, Rhonda’), The Beatles (‘Can’t Buy Me Love’), Frank Sinatra (‘Fly Me to the Moon’) en Pink Floyd (‘Interstellar Overdrive’). De volledige lijst is op Amazon.com te vinden. Fans publiceerden een week nadat het boek verscheen op de site pynchonwiki.com al een uitgebreide verzameling lemma’s over Inherent Vice.

Bibliotheekboek 70 jaar te laat: geen boete

In Groot-Brittannië is een boek na een uitleenbeurt van 70 jaar alsnog teruggebracht naar de bibliotheek. In 1939 leende de toen 13-jarige Iris Chadwick in de stadsbibliotheek van Cubitt Town op het Isle of Dogs in het Londense centrum het partituurboek van de musical Rose Marie. Met een dagelijkse boete voor het late terugbrengen van 10 pence zou de tot inkeer gekomen uitlener uiteindelijk meer dan 2.500 pond moeten betalen. Gelukkig voor Chadwick, nu 83, besliste de bibliotheek om de boete kwijt te schelden. Chadwick had de partituur al die jaren op haar piano liggen.

M.m.v. Hans Cottyn

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl