Boek over Deense cartooncrisis, maar zonder de cartoons

Het boek gaat over de gewraakte Mohammed-cartoons, maar die staan er niet in. De uitgever van de Amerikaanse Yale universiteit heeft uit voorzorg alle prenten verwijderd uit een nog te verschijnen boek over de Deense cartooncrisis.

Het boek The Cartoons That Shook the World van de Deense Jytte Klausen, hoogleraar politicologie aan de Brandeis Universiteit in Massachusetts, reconstrueert de ophef en hevige rellen die in 2006 ontstonden na publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten.

Dat conservatieve dagblad liet in 2005 twaalf cartoonisten hun versie van de profeet Mohammed verbeelden. De meesten beeldden Mohammed en zijn volgelingen, moslims, af als terroristen. Cartoonist Kurt Westergaard tekende Mohammed bijvoorbeeld met een bom verborgen in zijn tulband. Westergaard werd daarop met de dood bedreigd en moest onderduiken.

De publicatie van de cartoons leidde in grote delen van de islamistische wereld tot felle protesten, demonstraties en een boycot van Deense producten. Bij de onlusten vielen zo’n 200 doden.

Yale won voorafgaand aan de publicatie van het boek van Klausen, dat in november van dit jaar moet verschijnen, advies in van twintig islamdeskundigen. Op basis daarvan besloot de universiteit, uit angst voor nieuwe ophef onder moslims, geen enkele van de prenten te publiceren.

Schrijfster Jytte Klausen van het geplande boek is teleurgesteld in haar uitgever. Haar boek is niet anti-islamitisch bedoeld, zo verklaarde ze in verschillende Amerikaanse media. In het boek neemt ze afstand van sommige van de cartoons en vergelijkt ze ze met met antisemitische propaganda uit de vorige eeuw.

Lees een reconstructie van deze krant van de cartooncrisis uit 2006 op nrc.nl/kunst