Ben je gelukkig? Doe de test in het Museon

Ben je gelukkig? Ben je gezond? In het Museon in Den Haag kun je daar achter proberen te komen door allerlei testjes te doen. Luister bijvoorbeeld naar je hartslag.

Museon, Stadhouderslaan 37,Den Haag. Open: di t/m zo 11-17u, in de schoolvakanties ook op maandag. T/m 28 febr. 2010. Inl. 070-3381338, of: www.museon.nl. Foto’s Museon

Het Museon is geen museum voor kunst, maar een plek waar tentoonstellingen worden gehouden met een wetenschappelijk tintje. Het is echt een museum voor schoolreisjes, maar ook leuk om met je ouders heen te gaan. De tentoonstellingen zijn vaak interactief, je kunt er zelf dingen uitproberen. De tentoonstelling Lang zal je leven bestaat zelfs helemaal uit testjes.

Als je binnenkomt, krijg je bij de kassa een polsbandje met streepjescode. In de tentoonstellingszaal staan allerlei computerschermen en andere apparaten waarop je experimenten kunt uitvoeren. Bij elk apparaat moet je eerst je pols voor een scanner houden, zodat de streepjescode wordt gelezen en ingevoerd. Een computer houdt de resultaten bij van alle testjes die je doet.

De tentoonstelling begint met een moeilijke vraag. Je krijgt gezichten van twaalf baby’s te zien en je moet uitzoeken wie de vader en moeder zijn. Wordt tegen jou wel eens gezegd dat je zoveel op je ouders lijkt? Bij dit testje valt het niet mee om te bepalen wie er familie zijn.

De testjes die daarna komen, gaan over jezelf. Je kunt luisteren naar je eigen hartslag of testen hoe goed je kunt horen. Op een soort fitnessapparaat kun je uitproberen hoe lang je moet trainen voor je de calorieën van één patatje hebt verbrand.

Je kunt jezelf ook vergelijken met andere mensen. Zo zijn er geheugen- en intelligentietesten. Scoor jij even hoog als andere kinderen van jouw leeftijd? En hoe slim is de gemiddelde bezoeker? De uitslagen zijn te lezen op het scherm, maar ook in het rapport dat je achteraf krijgt.

Bert Molsbergen, de directeur van het Museon, heeft de testjes zelf uitgeprobeerd. Hij vond ze soms heel spannend. Dat zag hij ook bij andere bezoekers, bijvoorbeeld bij een weegschaal die meet hoe lang en hoe zwaar je bent, en die in één klap berekent of je niet te dik bent. „Mensen staan soms wat giechelig bij zo’n apparaat. Dat had ik bij de hartslagmeter, maar gelukkig was mijn hartslag regelmatig.”

Sommige delen van de tentoonstelling hebben een wat zwaardere ondertoon. Ze gaan over roken, drinken en drugs. Net als een dokter in het ziekenhuis kun je foto’s van de longen of de lever tegen een lichtbak houden om te zien of er iets aan mankeert.

Er zijn ook testjes die uitleggen of je laten voelen hoe het is als je niet helemaal gezond bent. Zo kun je in een rolstoel een parcours afleggen. „In een rolstoel merk je bijvoorbeeld hoe moeilijk het is om deuren open te maken”, zegt Bert Molsbergen.

Wat vond de Museon-directeur het leukste onderdeel van de tentoonstelling? „Er is een bord waarop je kunt kiezen waarvan jij gelukkig wordt”, zegt hij. „Zoals: op vakantie gaan, een boek lezen, lekker eten, enzovoort. Ik vond het leuk om daarover na te denken.”

Museon, Stadhouderslaan 37,Den Haag. Open: di t/m zo 11-17u, in de schoolvakanties ook op maandag. T/m 28 febr. 2010. Inl. 070-3381338, of: www.museon.nl.