Amerika gaat leger Georgië weer trainen

Amerika hervat, een jaar na de Georgisch-Russische oorlog, de training van Georgische soldaten voor de missie in Afghanistan. In Rusland ligt dat gevoelig: Moskou beschouwt Georgië als aanstichter van de oorlog en wil niet dat het land opnieuw wordt bewapend.

Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde gisteren dat de Verenigde Staten de training van Georgische militairen hervatten. Na afloop van de oorlog vorig jaar staakte Amerika soortgelijke trainingen van Georgische soldaten die naar Irak werden gestuurd. Georgië trok tijdens het conflict 1.000 troepen terug uit Irak.

In Rusland wordt met argwaan gekeken naar de trainingsmissie. Volgens Moskou begon Georgië de oorlog vorig jaar en het wil niet dat het Georgische leger weer wordt versterkt. Rusland heeft de VS eerder beschuldigd van het herbewapenen van de Georgische „oorlogsmachine” na afloop van het vijfdaagse conflict op de Kaukasus.

Volgens Washington zijn Ruslands zorgen ongefundeerd. De training zou bedoeld zijn om Georgische militairen op het niveau te brengen van hun NAVO-collega’s in Afghanistan, en niet om het Georgische leger te versterken.

„De missie is niet bedoeld om de binnenlandse verdedigingsmechanismes [van Georgië, red.] te versterken”, zei een woordvoerder van het Pentagon gisteren. „Het gaat hier om Amerikaanse steun voor de Georgische bijdrage aan de oorlog in Afghanistan, waarvan iedereen kan zien dat die noodzakelijk is en belangrijk.” De Russen zouden volgens hem afgelopen maanden uitvoerig op de hoogte zijn gehouden van de plannen.

De trainingsmissie gaat volgens de Amerikaanse krant The New York Times 1 september van start. De eerste Amerikaanse mariniers zouden dit weekeinde al in Georgië aankomen. De komende zes maanden zouden tussen de 10 en 69 mariniers Georgische soldaten opleiden voor Afghanistan.

Georgië, dat lid wil worden van de NAVO, heeft beloofd een contingent van 750 troepen naar Afghanistan te sturen. Voor de Amerikaanse president Obama zijn die belangrijk: hij wil de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan verdubbelen en heeft andere NAVO-landen opgeroepen meer troepen te sturen, maar tot nu toe is die oproep veelal tevergeefs geweest.

Obama stuurt aan op een „herstart” van de relatie met Rusland. Een anonieme Pentagon-functionaris noemde de trainingsmissie vandaag „delicaat”. (Reuters)