Aegon haalt 1 miljard op

Verzekeraar Aegon heeft gisteren binnen 24 uur voor een miljard euro nieuwe aandelen verkocht aan grote beleggers. Aegon wil de opbrengst gebruiken om een derde terug te betalen van de kapitaalinjectie ter waarde van 3 miljard euro die de Nederlandse overheid eind vorig jaar heeft gedaan.

Aegon kan deze kapitaalinjectie tot 1 december aflossen tegen een maximale koers van 4,52 euro per aandeel. Na die datum stijgt de aflossingskoers naar 6 euro per aandeel. De eerste aflossing die Aegon nu in petto geeft gaat om 250 miljoen van de 750 miljoen speciale aandelen die de verzekeraar vorig jaar aan de Nederlandse overheid heeft verkocht om tijdens de financiële crisis zijn vermogen in een klap te versterken.

De aandelenuitgifte volgt op de publicatie gisteren van een verlies in het tweede kwartaal van 161 miljoen euro dat werd veroorzaakt door een boekverlies op de verzekeringsactiviteiten in Taiwan van 385 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts noemde de kapitaalpositie van Aegon gisteren sterk, met een surplus van 3,5 miljard euro boven de norm die kredietwaardigheidsbeoordelaar Standard & Poor’s hanteert.

In reactie op de aankondiging van de uitgifte van de aandelen daalde de koers gisteren naar een dieptepunt voor de dag van 5,18 euro, om vervolgens te sluiten op 5,38 euro. Aegon heeft de nieuwe aandelen gistermiddag bij beleggers geplaatst tegen een koers van 5,25 euro per stuk. Met de aandelenuitgifte maakt de verzekeraar werk van zijn eerder uitgesproken ambitie om zo snel mogelijk het kapitaalbelang van de Nederlandse overheid terug te betalen.

De werkelijke terugbetaling moet worden goedgekeurd door de toezichthoudende Nederlandsche Bank en is tevens afhankelijk van de op dat moment actuele financiële positie van de verzekeraar.

De grootste aandeelhouder van Aegon, de Vereniging Aegon, die bijna 11 procent van de gewone aandelen bezit heeft geen nieuwe aandelen gekocht. De plaatsing van de aandelen werd geleid door de zakenbank JPMorganChase met hulp van Bank of America Merrill Lynch en de Royal Bank of Scotland.