Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Media

5 redenen om tv te kijken

Psychoanalyse is de talking cure
Psychoanalyse is de talking cure

1 Beestenboel

Over the Hedge

SBS 6, 19.00-20.30u.

Over the Hedge draait om dieren die doorgaans niet vooraan liggen in de speelgoedwinkel, zoals stinkdieren en schildpadden. In deze animatiefilm van DreamWorks houden ze met hun voorliefde voor fastfood en ander gemak de Amerikaanse bewoners van suburbia een spiegel voor. Met de stemmen van onder meer Bruce Willis, Garry Shandling en Steve Carell.

2 Bloedige strijd

Gladiator

RTL 5, 20.30-23.15u.

Historische spektakelfilm over het Romeinse Rijk, die behalve over talloze figuranten en gigantische sets ook nog eens beschikte over computer generated images (CGI). Russell Crowe is een onkreukbare, tot gladiator gedegradeerde generaal die het opneemt tegen de corrupte keizer Commodus, een rol van Joaquin Phoenix. (Ridley Scott, 2000)

3 Zonovergoten

Under the Tuscan sun

België 1, 20.50-22.39u.

Deze film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Frances Mayes. Gescheiden vrouw reist door Toscane, wordt verliefd op een vervallen villa, koopt die in een opwelling, laat de boel door een paar Polen opknappen en valt dan voor een veel jongere Italiaan. Maar zijn de cultuurverschillen te overbruggen? Dit soort boeken (en films) speelt handig in op de droom om op een zonovergoten plek, ver van de stad, een nieuw, zorgeloos leven te beginnen. Met in de hoofdrol Diane Lane. (Audrey Wells, 2003)

4 Extreme reclames

Der radikale Gärtner

ARTE, 23.15-00.10u.

Een documentaire die het huwelijk tussen radicale kunst en reclame in beeld brengt. Denk aan de Benneton-reclame waarin een aidspatiënt te zien was – hoe zijn kunst en reclame met elkaar verbonden, en wat is het nut van schokkende reclames? Verkopen bedrijven meer als ze radicale reclames maken?

5 Drama

Confidences trop intimes

Ned 2, 23.40-01.20u.

De in psychische nood verkerende Anna loopt per abuis naar binnen bij William Faber, een belastingconsulent. Zij denkt een afspraak te hebben met haar psychoanalyticus. Hij laat het maar zo. Als hij een paar afspraken later de fout recht probeert te zetten en haar vertelt dat haar zielenknijper aan de andere kant van de gang zit, maakt het al niet meer uit. Niet voor niets staat de psychoanalyse bekend als de ‘talking cure’: het dondert niet tegen wie je praat, áls je maar praat. Leconte heeft in het verleden bewezen een goed oog te hebben voor melancholische liefdesverhalen met intrigerende personages, waarin het lot een grote rol speelt. (Patrice Leconte, 2004)