Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

'Zwartboek' opende deuren

Acteur Michiel Huisman is opnieuw te zien in een buitenlandse film.

Hij heeft voor deze film ook een nummer geschreven.

Michiel Huisman (rechts) als X Ray Man in Unmade Beds, een film van de Argentijnse regisseur Alexis Dos Santos. (Foto Cineart) scene uit de film Unmade Beds (2009) FOTO: Cineart
Michiel Huisman (rechts) als X Ray Man in Unmade Beds, een film van de Argentijnse regisseur Alexis Dos Santos. (Foto Cineart) scene uit de film Unmade Beds (2009) FOTO: Cineart

„In hoeveel bedden heb ik in mijn leven geslapen?’’ Met die vraag opent Unmade Beds de nieuwe film van de Argentijnse regisseur Alexis Dos Santos. Aan het woord is Axl, niet voor niets een variant op de naam van de regisseur: „Toen ik klein was heb ik veel met mijn moeder gereisd en sliep ik elke avond in een ander bed.’’

Unmade Beds gaat over ontheemding, over het gevoel nergens helemaal thuis te zijn, over Axl en Vera en de mysterieuze X Ray Man die allemaal op zoek zijn naar liefde. Deze X Ray Man wordt gespeeld door de Nederlandse acteur Michiel Huisman, die na rollen in oer-Hollandse films als Costa! en Floris, tegenwoordig furore maakt in internationale producties zoals het kostuumdrama The Young Victoria.

Huisman is net terug uit Londen waar hij de opnamen afrondde van de film Margot, waarin hij danser Rudolf Nureyev speelt.

Hoe kwam u in Unmade Beds terecht?

„Dankzij Zwartboek, van Paul Verhoeven. Die film heeft echt deuren geopend. De casting director van Unmade Beds had mij in die film gezien en zo is het balletje gaan rollen.”

Wat is de rol van X Ray Man?

„Deze film gaat over de zoektocht naar identiteit, van twee jonge mensen, van Axl en van Vera. Hoewel Axl letterlijk zoekt naar zijn vader, is het volgens mij ook een zoektocht naar zichzelf. Vera zoekt naar haar ex, ontmoet een andere man, de X Ray Man, die ze niet echt durft toe te laten en onder het mom van een spelletje spelen op afstand probeert te houden.”

Bent u net als de X Ray Man het soort acteur dat dwars door mensen heen kijkt en van iedereen verhalen ‘leent’?

„Ik denk dat het bij mij allebei is: acteren komt voort uit mezelf en uit wat ik in de maniertjes, bewegingen, trekjes en reactiepatronen bij andere mensen waarneem. Maar het gaat door een zeef, dus het wordt toch iets van mezelf. De verschillende fases in mijn leven maken ook dat ik anders kijk. De X Ray Man is een personage dat je nooit in zijn eigen wereld ziet, dat heeft ook overeenkomsten met acteren.”

Behalve acteur bent u ook muzikant. U mocht een nummer voor het einde van de film schrijven.

„Dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Er was een ander liedje, een beetje in de stijl van cultzanger Daniel Johnston. Prachtig, maar heel traag. Daniel Johnston was een grote inspiratiebron voor Alexis bij het maken van deze film. Muziek is sowieso erg belangrijk in Unmade Beds. Alle optredens zijn echt live opgenomen. Uiteindelijk heb ik op een avond, heel snel, in mijn eentje in een appartementje in Londen, een ander nummer geschreven. Het enige wat ik echt in mijn hoofd had waren de beat en de tekst. Toen ik weer thuis was, zat ik dat ritme overal op te tikken, aanrecht, kopjes, uiteindelijk zijn het de billen van mijn vrouw geworden, want die maakten de perfecte klets. Dat heb ik opgenomen. En dat hoor je nu in de film.”