WTO: grens China moet open voor films, boeken

De VS hopen dat de jongste uitspraak van de WTO helpt tegen illegale verspreiding van Amerikaanse films en muziek. China zou te weinig ondernemen tegen piraterij. Foto Reuters A worker prepares to destroy pirated CDs and DVDs during a campaign against piracy in Taiyuan, Shanxi province, April 22, 2009. Some 240,000 DVDs, CDs were destroyed during the campaign, according to local media. REUTERS/Stringer (CHINA CONFLICT SOCIETY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA REUTERS

China moet de handelsbeperkingen op de import en distributie van buitenlandse muziek, films, games en boeken wegnemen. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie WTO gisteren bekendgemaakt. De WTO deed haar uitspraak na een klacht van de VS. In een poging om controle te houden over geïmporteerde films en boeken, zal China vermoedelijk in beroep tegen de beslissing van de WTO.

Het Chinese ministerie van Handel noemde het „zeer spijtig” dat de WTO de klacht onderschrijft over de beperkingen, die volgens de VS uitgevers, filmmaatschappijen en andere entertainmentbedrijven schaden. „De kanalen voor buitenlandse publicaties, films en audiovisuele producten naar de Chinese markt zijn juist zeer open”, aldus een verklaring op de website van het ministerie.

De WTO hekelt onder meer dat buitenlandse producenten van boeken, films en muziek verplicht zaken moeten doen met Chinese staatsbedrijven. Dat schaadt de invoer en de verspreiding van deze producten, aldus de WTO. Bovendien belemmert het de strijd tegen illegale versies van bijvoorbeeld de nieuwste Hollywoodfilms die voor zeer weinig geld overal in China te koop zijn.

De WTO verzoekt China om zijn handelsregels te liberaliseren. Er bestaat twijfel of het land zijn regelgeving naar volle tevredenheid van de Amerikanen zal aanpassen. De VS wijzen erop dat China bij zijn toetreding tot de WTO in 2001 had beloofd zijn binnenlandse markt open te stellen en niet te discrimineren tussen lokale en geïmporteerde goederen.

Eerder dit jaar oordeelde WTO al dat China faalt in de bescherming van buitenlandse intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten en kopierechten.

China bereikte in november wel een schikking met de EU, de VS en Canada over de Chinese eis dat buitenlandse aanbieders van financiële informatie zaken moeten doen via het Chinese staatspersbureau Nieuw China en niet rechtstreeks met hun eigen abonnees. (Reuters, AP)