Woede over hulp bij ramp Taiwan

De Taiwanese president Ma Ying-jeou is vandaag bij een bezoek aan het rampgebied in het zuiden van het land belaagd door woedende dorpelingen. Volgens de inwoners van enkele dorpen die door de modderstromen zijn bedolven, hebben de autoriteiten te lang met de reddingsacties gewacht. „Wat doet de regering? Het is te laat, niemand kan meer worden gered”, voegde een woedende overlevende van het dorp Tainan de president toe.

De tyfoon Morakot die afgelopen weekeinde Taiwan met zware regenval teisterde heeft op het eiland tot dusver zeker 108 doden geëist. De autoriteiten houden het aantal vermisten tot dusver op 63.

Ruim dertig dodelijke slachtoffers werden gisteren gevonden onder een dikke modderstroom in een onherbergzaam gebied in Kaohsiung.

Reddingswerkers hebben inmiddels in de omgeving van drie zwaar getroffen dorpen duizend vermisten teruggevonden. Zij bleken tijdig aan de modderlawines te zijn ontsnapt door naar hoger gelegen gebieden te vluchten.

Het leger zegt bij de reddingsoperatie 34.000 man en 382 helikopters in te zetten. Door het slechte weer en de vernielde infrastructuur verloopt de hulpoperatie moeizaam.

De Taiwanese regering stuurt vierduizend militairen extra naar het rampgebied om de reddingswerkzaamheden te intensiveren. Daarnaast vraagt Taiwan om internationale technische bijstand om de enkele duizenden mensen die door de modderstromen nog zijn ingesloten, te helpen.

De autoriteiten hebben behoefte aan grote vrachtvliegtuigen voor het transport van graafmachines en andere apparatuur om wegen en bruggen te herstellen. „We verwelkomen alle vormen van hulp, vooral apparatuur als helikopters die grote kranen kunnen verplaatsen”, zei president Ma.

Door de tyfoon Morakot, die ook delen van China en Japan trof, viel afgelopen weekeinde op sommige plaatsen twee meter regen. Enkele dorpen in het zuiden van Taiwan werden volledig onder modderstromen bedolven. (AFP, AP, BBC)