Wisseling van de wacht

Icoon beeldt icoon af. Michael Jackson kijkt in de spiegel van Jeff Koons en Jeff Koons kijkt in de spiegel van Michael Jackson. We zien een icoon in het kwadraat. Per definitie een marsepeinen ding. Michael Jackson houdt de chimpansee die zijn evenbeeld is in zijn armen. Spiegel in een spiegel.

Het snoezige geval ging in 1988 al weg voor bijna 6 miljoen dollar, terwijl er drie van bestonden. Droomwereld. Als ik aan kunst denk zie ik gouden schoorsteenvegertjes voor me met gouden aapjes, rozetten van porselein en miljoenen dollarbiljetten die elegant door de lucht zweven, kortom, ik ben terechtgekomen in een sprookjeswereld van jewelste. Kunst maakt gelukkig.

Icoon ontmoet icoon en aap kijkt toe. Kitsch ontmoet kitsch, kun je ook zeggen. Jeff Koons verhoudt zich tot de kunst als Michael Jackson tot de muziek. Wat ze samen smeedt is succes. Succes dat ze ook delen met iedereen die kunstvijandig is en alles wat maar zweemt naar bespotting van kunst. Vandaar hun populariteit in de pers.

Michael Jackson is al eeuwen dood en nog hebben de journalisten er niet genoeg van. Stierf hij met of zonder neus? Met of zonder erfgenaam? Zingende of met een zelfportret in zijn armen? Elke dag volgt er weer een nieuwtje. De nieuwtjes komen geprepareerd, hapklaar en gedoseerd binnen. Er was een tijd, lang geleden, dat ik geloofde in de krant. Dat ik de krant een bijzondere uitvinding vond. Dat ik opkeek tegen journalisten.

De journalistiek werd een doorgeefluik. Journalisten lopen aan de halsband van een professionele nieuwtjesmachinerie die krantenmensen als nuttige idioten beschouwt. Ik geef toe, het is een smerig beeld, luiken aan de halsband, maar geen beeld kan me smerig genoeg zijn voor de Nieuwe Journalist.

Een eeuwigheid al geeft de krant nu alle details door, alle leugens, alle gissingen, alle opgegooide balletjes over Michael Jackson die de heren van de machinerie in de journalistieke vijver believen te plempen. De geest van Michael Jackson is fotografisch vastgelegd! Met een brandende haardos en twee vliegende schotels als neusgaten! Het Staat In De Serieuze Kranten.

De Nieuwe Journalist is iemand die zich dolgraag het werk uit handen laat nemen. De Nieuwe Journalist is een stagiaire met een kruimelgeheugen.

Journalisten zijn van initiatiefnemers slachtoffers geworden. De slimme jongens hebben gewonnen. Ze exploiteren het nieuws om het succes te kunnen exploiteren. Ze brengen u Michael Jackson. En Jeff Koons.