Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Wilde patriot 'Dusty' regelde CIA-cellen

De clandestiene detentiecentra waarin de CIA terreurverdachten opsloot, zijn grotendeels opgezet door de chef van de bevoorradingseenheid van de Amerikaanse inlichtingendienst in Frankfurt, Kyle D. Foggo, bijnaam Dusty.

Foggo, zo onthult The New York Times vandaag, stond bij de CIA bekend als een „whisky drinkende, sigaren rokende mannetjesputter, iemand die overal ter wereld een vrachtvliegtuig kon organiseren of snel wapens, voedsel of geld kon regelen.”

Direct na ‘11 september’ zette de CIA vermeende terroristen vast in geïmproviseerde geheime gevangenissen in bevriende landen, zoals Thailand. Later wilde de CIA eigen, permanente cellencomplexen en zo kwam Foggo in beeld. De keuze viel op hem omdat hij bekendstond als „agressief, geslepen, vindingrijk, patriottisch en bereid een gunst te verlenen”. Hij deed zijn werk zo goed dat hij in 2004 werd gepromoveerd tot derde man van de CIA.

In totaal zou de CIA zeker acht complexen opzetten, onder meer in Irak, Afghanistan en Cuba. Foggo richtte er drie in. Eén in een pas gerenoveerd pand in een drukke straat in Boekarest, één op een soortgelijke plek in een ander Oost-Europees land, en één op een afgelegen plek in Marokko, dat nooit gebruikt zou zijn.

Elk complex telde zes eenpersoonscellen, die op elke locatie identiek waren. Dit was bedoeld om de gedetineerden, die verscheidene malen verhuisd werden, te desoriënteren. De cellen waren ingericht met antislipmatten en de muren waren met dekens bekleed om te voorkomen dat gevangenen gewond raakten als ze er tegenaan gesmeten werden. Foggo leverde ook gereedschap voor andere omstreden verhoormethoden van de CIA.

Een deel van de benodigdheden liet hij in de VS inkopen bij winkels als WalMart en Target. De rest leverde een vriend met een bedrijf dat levert aan het leger. Foggo kwam na zijn vertrek in 2006 in opspraak omdat hij de vriend zou hebben ingehuurd in ruil voor dure vakanties en diners. Hij kreeg hiervoor drie jaar cel.

Lees het artikel uit de NY Times via nrc.nl/buitenland