Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Sinds begin dit jaar verbiedt de nieuwe Boliviaanse Grondwet het bezit van meer dan 5.000 hectare grond. Dat is slecht nieuws voor het Nederlandse bedrijf INPA, dat ruim 30.000 hectare bos in Bolivia bezit en naar eigen zeggen met selectieve kap FSC-gecertificeerde parketvloeren produceert. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Een aantal klanten van DSB is in financiële problemen geraakt. Zij namen een hypotheek van de bank met daaraan verbonden een koopsompolis, en zitten nu met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis. DSB beloofde de gedupeerden een individuele oplossing. In de reportage wordt nagegaan hoe het daarmee staat. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Terzake: Copwatch. In 1991 werd de zwarte taxichauffeur Rodney King door politieagenten in de Amerikaanse stad Los Angeles hardhandig afgetuigd. Dat werd door een toevallige voorbijganger gefilmd, op televisie vertoond en zorgde voor veel ophef. Bezorgde burgers richtten een burgerpatrouille op die, om herhaling te voorkomen, gewapend met camera en notitieblok zoveel mogelijk politieacties filmt en de badgenummers van agenten noteert. Die zijn daar niet blij mee. Canvas, 20.00-20.45u.

Yellowstone: tales from the wild. Eerste aflevering van driedelige natuurserie van de BBC over Yellowstone Park, een van de oudste en grootste natuurreservaten ter wereld. Het landschap is met zijn bergen en vlaktes uitzonderlijk gevarieerd en kenmerkt zich mede door geisers en warmwaterbronnen. Dit deel gaat over de overlevingsstrijd tijdens de winter van de grote kuddes bizons, de beren, wolven en minder spectaculaire fauna.Canvas, 21.20-22.10u.

No Wave. De dinsdag- en donderdagavonden op Arte staan deze zomer in het teken van de jaren ’80. Vanavond een documentaire over de undergroundscenes van New York en Berlijn in die jaren, gemaakt door Christoph Dreher. Met hulp van o.a. Jim Jarmusch, Blixa Bargeld, Nick Cave en Einstürzende Neubauten blikt hij terug. Arte, 22.30-23.25u.

Holland Doc: Kinderverhalen uit het Jappenkamp. Een aantal overlevenden, destijds tussen 4 en 18 jaar oud, vertelt over de gebeurtenissen in Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de Japanse inval in 1942 kwam een eind aan het veelal onbezorgde en idyllische leven van blanke Nederlanders in de toenmalige kolonie. Zij werden opgesloten in kampen en moesten trouw zweren aan de Japanse keizer. Documentaire van André van Hout en Linda Lylkema met nauwgezet vertelde verhalen over wreedheden, voedselgebrek, ziektes en verveling. Ned.2, 22.40-0.25u.

informatief

Noorderlicht nieuws. Wetenschapsprogramma, gepresenteerd door Pieter van der Wielen en Georgina Verbaan. Met deze keer als gast Claartje Levelt, die onderzoek doet naar taalontwikkeling bij kleine kinderen. En verder: het nut van geheimen, uilenoren, het virtuele hart, en antwoord op de vraag of mannen beter tegen drank kunnen dan vrouwen. Ned.3, 20.30-21.00u.

cultuur

101 - Depeche Mode. Film van D.A. Pennebaker over de ‘Music for the Masses Tour’ van Depeche Mode in 1988. Met kijkjes achter de schermen en een registratie van hun honderdeerste concert, het laatste van die tour, in het Rose Bowl Stadion in Pasadena, Californië. Pennebaker werd mede beroemd door een andere muziekfilm: Don’t Look Back uit 1966, over de Engelse tournee van Bob Dylan in ’65. Arte, 23.25-1.25u.

Au clair de la lune: Gustav Mahler, Symfonie nr.8. Registratie van concerten op 5 en 6 maart 2008 in Paris Bercy door het Orchestre de Paris olv Christoph Eschenbach. De laatste keer dat het Orchestre de Achtste speelde was in 1975, onder Georg Solti. Destijds in het Palais des Congrès, nu in een sportarena. Met 150 muzikanten en koren met in totaal bijna 600 stemmen, waarvan 250 van kinderen. Ook met Twyla Robinson, Erin Wall en Marisol Montalvo (sopranen), Nora Gubisch en Annette Jahns (alten), Nicolai Schukoff (tenor), Franco Pomponi (bariton) en Denis Sedov (bas). TV5, 23.30-1.00u.

radio

De wissel: Abbey Road. Soundscape n.a.v. de veertigste verjaardag van de LP Abbey Road van The Beatles. Met solo-opnamen, werk voor anderen en natuurlijk de plaat zelf. Radio 6, 0.02-0.59u.