Vlaamse premier ontbiedt Nederland

Nederland moet zich heel snel gaan houden aan de afspraak dat de Westerschelde wordt uitgediept. Dat heeft de Vlaamse minister-president Kris Peeters de Nederlandse ambassadeur in België vanochtend laten weten. „Ons geduld is op”, zei Peeters na afloop van het gesprek op zijn kantoor.

Peeters ontbood de ambassadeur uit onvrede over de beslissing van de Nederlandse Raad van State, eind juli, dat de Westerschelde voorlopig niet verbreed en verdiept mag worden, omdat dat schadelijk zou zijn voor het milieu.

Peeters zei dat hij zich „grote zorgen maakt” en noemde het dossier „zeer ernstig”. Nederland en Vlaanderen werden het al in 2005 eens over de uitdieping van de Westerschelde, waardoor schepen met een diepgang van 13,1 meter Antwerpen kunnen bereiken. De Antwerpse haven loopt volgens Peeters elk jaar meer dan 70 miljoen euro aan inkomsten mis, omdat die grote schepen nu niet in Antwerpen aankomen.

„We hebben geteld, elke dag rijden er 16.000 Nederlandse vrachtwagens op de Antwerpse ring. Dat komt door de dynamiek van de Rotterdamse haven. Ik verlies dus de grote schepen voor de Antwerpse haven en krijg er een pak vrachtwagens bij”, aldus de premier.

Het is voor het eerst dat Vlaanderen de Nederlandse ambassadeur ontbiedt, zei Peeters. „Maar dit is zo belangrijk voor de Vlaamse economie dat we tot deze uitzonderlijke stap zijn overgegaan.”