Van der Vaart krijgt van de bondscoach wél steun

Rafael van der Vaart moet bij Real Madrid vertrekken. Maar bij Oranje vervult hij nog een belangrijke rol. Hij was tegen Engeland zelfs aanvoerder. En hij scoorde.

Rafael van der Vaart was aangenaam verrast dat Bert van Marwijk hem gisteravond bij de oefeninterland tussen Nederland en Engeland een plek in de basis als nummer tien en de aanvoerdersband toebedeelde. De 26-jarige middenvelder had nog zichtbaar een gebrek aan ritme, maar wist zes minuten voor rust wel het tweede doelpunt van Oranje te maken. Van der Vaart keek al met al met een goed gevoel terug op zijn 69ste interland: „Dat ik mocht beginnen beschouw ik als een mooi gebaar van Van Marwijk. Daar spreekt vertrouwen uit. Voor mij persoonlijk was het een lekkere avond.”

Het is veelzeggend voor de werkwijze van Van Marwijk dat Van der Vaart vóór rust de belangrijkste rol in Oranje mocht vervullen. De middenvelder van Real Madrid heeft van zijn club te horen gekregen dat hij dient te vertrekken, maar de bondscoach hield vast aan zijn eigen opvattingen. Van der Vaart mocht net zoals in de voorbije interlands tegen IJsland en Noorwegen achter spits Dirk Kuijt de lijnen uitzetten.

Een internationale topclub als Real Madrid mag zich dan misschien laten leiden door de waan van de dag, Van Marwijk is geen trainer die snel meegaat in het opportunisme dat in de Spaanse hoofdstad heerst. Een jaar geleden werd Van der Vaart nog voor bijna 20 miljoen overgenomen van HSV. Na de komst van aankopen als Kaká, Ronaldo en Xabi Alonso is hij overbodig geworden. Afgelopen vrijdag moest Van der Vaart meetrainen met de revaliderende Ruud van Nistelrooy, terwijl de selectie van Real met de Nederlanders Wesley Sneijder, Arjen Robben en Royston Drenthe op oefencampagne ging naar de Verenigde Staten en Canada.

Van Marwijk deed vorige week al een oproep aan de clubleiding van Real om mee te werken aan een overgang van Van der Vaart naar een andere Europese topclub. Hij ziet voor hem bij het WK van volgend jaar in Zuid-Afrika namelijk een belangrijke rol weggelegd. Want als Van Marwijk in iemand zijn vertrouwen uitspreekt, dan moet een voetballer wel heel erg uit de pas lopen om dat te beschamen. Na het EK van vorig jaar in Zwitserland en Oostenrijk koos de bondscoach Van der Vaart als nummer tien boven concurrenten als Sneijder en Robin van Persie.

En in de Arena mocht Rafa gisteren vanaf het eerste fluitsignaal beginnen. Sneijder zat met een jetlag op de bank en Van Persie begon aan de rechterkant van het middenveld aan het duel waar volgens Van Marwijk met name prestige op het spel stond. De bondscoach constateerde vooraf al dat Oranje nog niet echt wedstrijdfit was. „Er zijn spelers bij die sinds de laatste interland tegen Noorwegen in juni geen minuut meer hebben gespeeld. Zoals Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart.”

Zonder Huntelaar, maar dus met gelegenheidsaanvoerder Van der Vaart, begon Nederland gretig aan het duel met Engeland. De voormalige voetballer van Ajax en HSV had een zichtbaar gebrek aan spelritme. Voor het oog van de talloze internationale scouts liet Van der Vaart tegen tegenstanders als David Beckham en Frank Lampard geen grootse indruk achter, maar hij wist wel zijn vijftiende doelpunt als international te maken. „Een intikkertje”, zei Van der Vaart lachend na afloop. „Ik heb niet het gevoel dat ik me nu in de kijker moest spelen. Ik loop al wat jaartjes mee. De meeste clubs kennen me wel.”

Van der Vaart heeft zich verzoend met een vertrek uit Spanje, maar legde onlangs een aanbieding van Ajax naast zich neer. „Ik heb altijd een goed contact gehad met Martin Jol (trainer van Ajax en ex-trainer van HSV, red.), maar op dit moment is Ajax niet aan de orde. Ik wil nog een paar jaar in het buitenland spelen. Daarbij zal ik mijn gevoel volgen. Het is hopen op iets moois in Engeland, Italië of Duitsland. In sta eigenlijk voor alles wel open. Het belangrijkste is dat ik aan spelen toe kom. Ik wil weer wekelijks vlammen”, stelde de spelmaker van Oranje ook met het oog op het WK in Zuid-Afrika.