Suu Kyi gaat in hoger beroep

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi gaat in hoger beroep tegen het vonnis dat haar afgelopen dinsdag veroordeelde tot 18 maanden extra huisarrest. Gisteren noemde ze het vonnis „totaal oneerlijk”. Suu Kyi werd schuldig bevonden aan het ongeoorloofd ontvangen van een Amerikaanse bezoeker. Zij betoogt dat het bezoek de verantwoordelijkheid was van de politie die haar bewaakt. Haar veroordeling heeft wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. De Europese Unie heeft nieuwe sancties tegen Birma afgekondigd. Langere gevangenschap maakte het voor haar onmogelijk om deel te nemen aan de verkiezingen in Birma van 2010, de eerste sinds 1990. Toen won haar partij, maar het werd haar niet toegestaan aan te treden. De Verenigde Naties hebben nog geen gezamenlijke reactie op het vonnis gegeven. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk wilden het afkeuren, China en Rusland willen dat niet. (AP/Reuters)