Stadsdeelvoorzitter terug wegens geweld

Voorzitter Elvira Sweet van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost is gisteren eerder dan gepland van vakantie teruggekeerd wegens het grote aantal schietpartijen in haar deel van de stad. Dat liet ze gisteren weten.

Dit jaar deden zich in Zuidoost al twintig schietincidenten voor. „Dat is onacceptabel en onverteerbaar”, zei Sweet tegenover persbureau ANP. De stadsdeelvoorzitter liet zich gisterochtend informeren over de meest recente incidenten. Sweet: „Het is zorgelijk dat groepen in Zuidoost conflicten met wapens beslechten. Dit willen we niet en het vraagt om keihard optreden.”

De komende tijd wil Sweet maatregelen nemen om het geweld in het stadsdeel tegen te gaan. Hierover spreekt zij vandaag met politie en justitie. Ze wil dat agenten vaker preventief fouilleren dan ze nu doen. Ook moet de politie zichtbaarder aanwezig zijn op straat.

Eind vorige week overleed een vijftienjarige jongen in Zuidoost aan de gevolgen van een schietpartij. Volgens de politie berustte het incident waarschijnlijk op een misverstand. Vanochtend maakte de politie bekend dat ze gisteravond een negentienjarige man heeft aangehouden op verdenking van het doodschieten van de jongen. Ook drie andere mannen zijn opgepakt vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij het incident.

Gisteren en eergisteren trof de politie bij verscheidene acties drie vuurwapens aan die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met recente schietpartijen in Zuidoost. In enkele van deze zaken verwacht de politie op korte termijn meer aanhoudingen te kunnen verrichten.

In Amsterdam-West heeft de politie gisteravond een 28-jarige man dood aangetroffen in een woning. Ze vermoedt dat er sprake is van een misdrijf, liet een woordvoerder weten. Agenten vonden het stoffelijk overschot rond half elf in een woning in de wijk Geuzenveld-Slotermeer.

In dezelfde buurt werd maandagavond de eigenaresse van een kinderdagverblijf doodgestoken. Volgens de politie is er echter „geen enkele reden” om aan te nemen dat er een verband is tussen de twee incidenten, meldde een woordvoerder vanochtend.