Saté kambing

Saté kambing wordt traditioneel gemaakt van geitenvlees. Vraag erom bij een Marokkaanse of biologische slager, of gebruik eventueel lamsvlees.

Voor 4 personen:

2 limoenen

1 theelepel korianderzaad, even geroosterd

1 sjalotje, gesnipperd

1 teen knoflook, fijn gesneden

2 kleine rode pepertjes (rawits), fijn gesneden

½ theelepel grof zeezout

100 ml ketjap manis

500 gram geitenvlees (liefst van de bout) of lamsvlees

1 kleine rode ui, gesnipperd

1 lente-uitje, in ringetjes

1 volle eetlepel bruine basterdsuiker

verder nodig: houten satéstokjes, geweekt in warm water

Pers 1 limoen uit. Doe het korianderzaad, de sjalot, knoflook en rode peper in een vijzel, samen met het zeezout. Wrijf en stamp tot een fijne pasta. Roer er 2 eetlepels ketjap en 1 eetlepel limoensap door. Snijd het vlees in kleine blokjes. Schep om met de marinade en laat minimaal een uur marineren. Doe voor de saus tweederde van de rode ui, de resterende chilipeper en de basterdsuiker in een kommetje en voeg de resterende ketjap en de rest van het limoensap toe. Roer tot de suiker is opgelost. Maak ruim van tevoren de barbecue aan. Rijg de stukjes aan stokjes – niet te veel tegelijk – en rooster ze in een paar minuten rondom gaar boven de barbecue. Serveer de saté met de rest van de rode ui, de lente-ui, de ketjapsaus en een partje limoen.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke deze saté met haar kinderen.