Roadmovie met een iets te opdringerige moraal

Away We Go

Regie: Sam Mendes. Met: John Krasinski, Maya Rudolph * *

Meteen na Revolutionary Road maakte regisseur Sam Mendes Away We Go, een kleinschalige roadmovie naar een scenario van het schrijverspaar Dave Eggers en Vendela Vida. De eerste film is een pijnlijke ontleding van het drukkende conformisme van het gezinsleven, de tweede juist een lofzang op het gezin. Dat zegt iets over het gebrek aan een herkenbare eigen signatuur van de regisseur.

Dertigers Verona en Burt verwachten hun eerste kind en trekken rond door Amerika, op zoek naar een geschikte locatie om hun kind op te voeden. Als eersten moeten zijn ouders het ontgelden, zij zijn namelijk van die vreselijke, egocentrische babyboomers. Dan is er het bevriende stel dat is vervallen tot cynisme. Dat is ook slecht. Vervolgens ontmoeten ze een stel dat in de ban is van alternatieve opvoedmethoden. Die opdringerige moraal is voor de humor funest.

Peter de Bruijn