'Rafa' zet de lijnen uit

Het Nederlands elftal speelt met 2-2 gelijk in prestigeduel met Engeland.

Rafael van der Vaart is voor een keer captain van Oranje.

De Nederlander Dirk Kuijt (rechts) probeert de Engelsman David Beckham (links) de bal afhandig te maken. Foto Bas Czerwinski Een duel in de eerste helft tussen David Beckham (links) en Dirk Kuijt. (Foto Bas Czerwinski) 12-08-2009, Amsterdam. Nederland - Engeland. Duel tussen David Beckham en Dirk Kuyt. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Het is veelzeggend voor de werkwijze van Bert van Marwijk dat Rafael van der Vaart gisteravond de nummer tien én de aanvoerder van het Nederlands elftal was tijdens de oefeninterland in de Arena tegen Engeland (2-2). De middenvelder van Real Madrid heeft van zijn club te horen gekregen dat hij dient te vertrekken, maar de bondscoach van Oranje hield gewoon vast aan zijn eigen opvattingen. De 26-jarige Van der Vaart mocht tegen Engeland net zoals in de voorbije interlands tegen IJsland en Noorwegen achter spits Dirk Kuijt de lijnen uitzetten.

Een internationale topclub als Real Madrid mag zich dan misschien laten leiden door de waan van de dag, maar Van Marwijk is geen trainer die snel meegaat in het opportunisme dat in de Spaanse hoofdstad heerst. Een jaar geleden werd Van der Vaart nog voor vele miljoenen overgenomen van HSV en is na de komst van nieuwe aankopen als Kaká, Ronaldo en Xabi Alonso overbodig geworden. Afgelopen vrijdag moest Van der Vaart meetrainen met de revaliderende Ruud van Nistelrooy, terwijl de selectie van Real met de Nederlanders Wesley Sneijder, Arjen Robben en Royston Drenthe op campagne ging naar de Verenigde Staten.

Van Marwijk deed vorige week al een oproep aan de clubleiding van Real Madrid om mee te werken aan een overgang van Van der Vaart naar een andere Europese topclub. Hij ziet voor hem bij het WK van volgend jaar in Zuid-Afrika namelijk een belangrijke rol weggelegd. Want als Van Marwijk in iemand zijn vertrouwen uitspreekt, dan moet een voetballer wel heel erg uit de pas lopen om dat te beschamen. Na het EK van vorig jaar in Zwitserland en Oostenrijk koos de bondscoach Van der Vaart in een reeks van vijf wedstrijden als nummer tien boven concurrenten als Sneijder en Robin van Persie.

De bondscoach van Oranje passeerde de voormalige voetballer van Ajax en HSV pas toen hij een aantal maanden op een zijspoor was geraakt bij Real Madrid. Maar op het moment dat Van der Vaart aan het slot van de competitie weer zijn speelminuten maakte, zette Van Marwijk hem weer centraal neer bij Oranje. En in de volle Arena mocht Rafa gisteren vanaf het eerste fluitsignaal aan zijn 69ste interland beginnen. Sneijder zat met een jetlag op de bank en Van Persie begon aan de rechterkant van het middenveld aan het duel waar volgens Van Marwijk met name prestige op het spel stond.

Van Marwijk had in een krachtmeting met een groot voetballand als Engeland willen zien hoever Oranje daadwerkelijk is, maar zo vroeg in het seizoen kon nauwelijks worden gesproken van een serieuze krachtmeting op het scherpst van de snede. Van Marwijk constateerde vooraf al dat Oranje nog niet echt wedstrijdfit was. „Er zijn spelers bij die sinds de laatste interland tegen Noorwegen in juni geen minuut meer hebben gespeeld. Zoals Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart.”

Zonder Huntelaar, maar dus met gelegenheidscaptain Van der Vaart begon Nederland gretig aan het duel met Engeland. Stijn Schaars begon op de plek van de geblesseerde Mark van Bommel en Edson Braafheid verving Giovanni van Bronckhorst als linksback in de verder vertrouwde 4-2-3-1-formatie van Van Marwijk. Nederland liet in de eerste 45 minuten een betere indruk achter. De tweede helft was voor de ploeg van de Italiaanse bondscoach Fabio Capello.

Kuijt brak in de tiende minuut de score open na een verdedigende blunder van Glen Johnson van Liverpool die de bal zomaar in de voeten schoof van zijn Nederlandse clubgenoot. Zes minuten voor rust beloonde de matig spelende Van der Vaart het vertrouwen van Van Marwijk door zijn vijftiende doelpunt voor Nederland te maken nadat een geblokt schot van Robben voor zijn voeten kwam.

In de rust verliet Van der Vaart het veld voor Sneijder, waarna de wedstrijd verder vooral in het teken stond van de vele wissels. De Engelse invaller Jermain Defoe bepaalde met twee doelpunten in de 49ste en de 77ste minuut de eindstand op 2-2.

    • Koen Greven