Poetin pompt extra geld in Abchazië

De Russische premier Vladimir Poetin heeft gisteren de Georgische separatistische regio Abchazië ruim 300 miljoen euro toegezegd voor de bouw van een Russische legerbasis en grensversterking met Georgië.

Ook beloofde Poetin de Abchaziërs 225 miljoen euro voor de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied in de komende twee jaar. Dit jaar zou Moskou al 50 miljoen euro naar het gebied hebben gestuurd.

Poetin deed zijn toezeggingen tijdens een officieel bezoek aan Abchazië. Het was voor het eerst sinds de regio zich begin jaren negentig van Georgië losmaakte dat een hoge Russische bestuurder Abchazië bezocht. Vorige week deed de Russische president Dmitri Medvedev in Zuid-Ossetië, de andere separatistische regio, vergelijkbare beloftes. Tijdens dat bezoek was er kritiek dat de door Moskou toegezegde 150 miljoen euro hulpgeld nog altijd niet in de Zuid-Ossetië was aangekomen.

Net als toen reageerde Georgië ook nu woedend op het Russische bezoek. „Poetin heeft de Georgische grens illegaal overschreden en dit is op alle mogelijke manieren een overtreding”, zei Georgi Kandelaki van de Georgische parlementaire commissie voor internationale zaken.

Op een persconferentie maakte de Russische minister van Defensie Anatoli Serdjoekov bekend dat Rusland nu ruim 3.600 militairen in Abchazië heeft gelegerd, meer dan twee keer zoveel als in het staakt-het-vurenverdrag met Georgië is toegestaan.

Poetin liet zich in Abchazië ook uit over de magere internationale erkenning van de Abchazische onafhankelijkheid, die na afloop van de augustusoorlog met Georgië van vorig jaar werd uitgeroepen en behalve door Rusland alleen door Nicaragua is erkend. „Om jullie de waarheid te vertellen”, zei Poetin, „jullie hebben geen andere erkenning nodig dan de Russische.”

De Abchazische regering heeft onlangs aangegeven juist te snakken naar verdere internationale erkenning. De separatistische regio is nog altijd afgesloten van de buitenwereld en behoeft dringend andere buitenlandse investeerders dan de Russische, die er veel onroerend goed opkopen.

Poetin maakte van zijn bezoek ook gebruik om de Georgische president Michail Saakasjvili te kritiseren. „Met de huidige leiding van Georgië kun je niets uitsluiten”, ze hij, gevraagd naar de kans op een nieuwe oorlog.