Opnieuw ophef over Ramadan in R'dam

Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD eisen het onmiddellijke ontslag van integratieadviseur Tariq Ramadan. Zijn rol als ‘bruggenbouwer’ in Rotterdam staat volgens de drie oppositiepartijen op gespannen voet met het feit dat de Egyptisch-Zwitserse islamoloog wekelijks een discussieprogramma presenteert op de Iraanse staatszender PressTV, getiteld Islam & Life. Coalitiepartij PvdA meent dat de nevenfunctie „zijn geloofwaardigheid” raakt, en eist eveneens opheldering van het stadsbestuur.

Leefbaar heeft al meermalen aangedrongen op het vertrek van de omstreden wetenschapper. Voor de VVD was diens aanblijven in april reden om het college te verlaten. Ramadan stond toen ter discussie wegens vermeende homo- en vrouwonvriendelijke uitspraken. Na een uitgebreid bronnenonderzoek stelde het stadsbestuur dat daar geen sprake van was.

Volgens Leefbaar-raadslid Anita Fähmel is „zijn Iraanse pet het zoveelste bewijs dat meneer Ramadan een dubbele agenda heeft”. Zij noemt het „ontoelaatbaar dat hij op de loonlijst staat bij het dictatoriale bewind van [president] Ahmadinejad, en ondertussen hier in Rotterdam zogenaamd de verdraagzaamheid predikt”. Ook de VVD vindt dat de geloofwaardigheid van het Rotterdamse college in het geding is. „Je moet geen imam in dienst willen hebben”, aldus VVD-raadslid Kees de Gruiter.

Het stadsbestuur liet vanmiddag weten zich nog te beraden op een standpunt. Onduidelijk is vooralsnog of het college op de hoogte was van Ramadans televisieoptredens in Iran. Gisteren vroegen CDA-Kamerleden Van Dijk en Sterk het kabinet of Ramadan zich als gasthoogleraar burgerschap en identiteit aan de Erasmus Universiteit mag verbinden aan een tv-station dat de omstreden regering in Teheran steunt.

De twee andere coalitiepartijen in Rotterdam, CDA en GroenLinks, reageren terughoudend op Ramadans betrokkenheid. „Uit electoraal oogpunt schiet het CDA nu ineens ook in een Wilders-kramp”, stelt GroenLinks-raadslid Arno Bonte. „Daar doen wij niet aan mee.” Hij noemt Ramadan „weliswaar een conservatief denker, maar iemand die in Iran wel eens de rol van [EO-boegbeeld] Arie Boomsma zou kunnen vervullen”.

Tv-optredens Ramadan te zien via nrc.nl/binnenland