Obama reikt eerste eremedailles uit

Obama reikt eerste eremedailles uit Washington, 13 aug. De Amerikaanse president Obama hangt een ‘Presidential Medal of Freedom’ om bij opperhoofd Joseph Medicine Crow, de nog laatste levende Prairie-indiaan die meevocht in de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste keer dat Obama de medailles uitreikte, zestien stuks in totaal en twee postuum. Andere gelauwerden waren filmster Sidney Poitier, die veel betekende voor de doorbraak van zwarte acteurs in Hollywood. Vooraf werd door de pro-Israël-lobby vergeefs groot bezwaar gemaakt tegen de toekenning van de prijs aan de Ierse ex-president Mary Robinson, omdat zij als VN-commissaris voor de Mensenrechten te kritisch zou zijn geweest over Israël. Volledig overzicht van alle geëerden: nrc.nl/buitenland. Foto AP President Barack Obama reaches around the head dress of Chief Joseph Medicine Crow to place a 2009 Presidential Medal of Freedom around his neck, Wednesday, Aug. 12, 2009, during a ceremony in the East Room of the White House in Washington. (AP Photo/Alex Brandon) AP