NPD wenst zwarte politicus 'goede thuisreis'

Een voormalige Angolees op de lokale lijst voor de CDU in Thüringen is het mikpunt van radicaal rechts. Hij staat nu onder politiebescherming.

Zeca Schall is zwart en hij is politicus, een zeldzame combinatie in Duitsland. In zijn deelstaat Thüringen, in de voormalige DDR, is hij de spreekwoordelijke witte raaf: in deze streek ziet men bijna nergens zwarten. Aan de vooravond van regionale verkiezingen wordt Schall impliciet bedreigd door rechts-radicalen. Ze willen dat hij ophoepelt en wensen hem „een goede thuisreis”.

Schall (45) is christen-democraat. Voor de CDU doet hij mee aan de deelstaatverkiezingen op 30 augustus. De in Angola geboren politicus woont al sinds 1988 in het Thüringse Hildburghausen, spreekt uitstekend Duits en houdt zich voor de regionale CDU bezig met het integratievraagstuk.

Voor de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) was Schall altijd al een mikpunt, maar de rechts-radicalen zijn nu – met de stembus in zicht – een bedreigend publiciteitsoffensief tegen hem begonnen. Ze willen, schreef deze week NPD-campagneleider Patrick Wieschke op de website van de partij, „een direct gesprek met de excuusneger van de CDU”.

Schalls privé-adres was op de site geplaatst en hij werd dringend verzocht naar Angola terug te keren. Vandaag schrijft Wieschke in een toelichting: „We hebben persoonlijk niets tegen de heer Schall. We willen alleen duidelijk maken dat hij als gastarbeider niet meer gebruikt wordt. Gasten komen en gasten moeten ook weer gaan.”

De NPD is sinds de val van de Muur in 1989 vooral actief in de voormalige Oost-Duitse deelstaten. De partij heeft in sommige streken verrassend veel supporters weten te verwerven. Het electoraat bestond aanvankelijk uit teleurgestelde ouderen die als verliezers van de Duitse hereniging gelden, en werkloze jonge mannen die in de partij een Heimat, een thuis, vinden. Maar de aanhang heeft zich intussen verbreed. In de deelstaten Saksen en Mecklenburg-Vorpommern zitten de rechts-radicalen sinds respectievelijk 2004 en 2006 in het regionale parlement.

Schall staat samen met andere Thüringse CDU-politici breed lachend op een verkiezingsaffiche. Hij blijft betrekkelijk stoïcijns onder de uitlatingen van de NPD. In de lokale pers zegt hij vandaag: „Ik ga normaal met de situatie om, ik beweeg me vrij en houd me aan alle afspraken. Ik maak mijn werk af, wat de NPD ook doet”. Maar Schall heeft sinds gisteren wel politiebescherming. Voor zijn huis staan agenten, en ook tijdens werkbezoeken wordt hij bewaakt. „We nemen dit serieus”, aldus een politiewoordvoerder. De NPD-uitnodiging aan Schall voor „een direct gesprek” wordt door de politie als een bedreiging gezien.

In Saksen, een andere deelstaat in het oosten, valt de NPD op door een verkiezingscampagne die op enkele plekken het straatbeeld compleet domineert. Net als in Thüringen worden ook in Saksen binnenkort regionale verkiezingen gehouden, samen met Bondsdagverkiezingen op 27 september. De NPD heeft in het Saksische parlement acht van de 124 zetels. De partij heeft onlangs steden als Dresden en Leipzig, maar vooral ook kleinere plaatsen, vol gehangen met racistische verkiezingsaffiches. Op het opmerkelijkste affiche luidt de tekst: Kriminelle (klein geschreven) AUSLÄNDER RAUS (groot geschreven). Als quasi ‘vrolijke’ voetnoot wordt gemeld dat toeristen welkom zijn.

In de zuidoostelijke stad Görlitz – op de grens met Polen – zijn praktisch alle lantaarnpalen aan de zuidelijke toegangsweg ingenomen door NPD-affiches. Met teksten als: ‘Stop de Poolse invasie’, ‘buitenlanders wegwezen’, ‘wij zijn het volk’ en ‘werk voor Duitsers’. De affiches zijn hoog aan de lichtmasten opgehangen, zodat ze niet kunnen worden weggehaald of besmeurd.

Op een recente vakantiereis van een groep Berlijners door het gebied tussen de pittoreske Saksische stadjes Zittau en Görlitz toonden de hoofdstedelijke bezoekers zich geschokt door de vele – wat men noemde – „neonazistische uitlatingen”. „Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het is walgelijk. Ik schaam me voor Duitsland”, zei een vakantieganger in de bus.

De „propagandamachinerie”, zoals de NPD haar verkiezingscampagne noemt, loopt pas sinds enkele weken. De partij is van plan in totaal 80.000 affiches in Saksen op te hangen, aanzienlijk meer dan de concurrentie. De Saksische CDU spreekt blijkens een bericht in dagblad Die Welt van „geafficheerde haat”. In een veel bezochte stad als Dresden zijn de affiches het gesprek van de dag onder buitenlandse toeristen.

Politici van de gevestigde partijen noemen de campagne van de NPD „afstotend”. Maar ze wijzen er ook op dat het de partij is toegestaan aan de verkiezingen mee te doen. En dat ze zich mag uiten. Partijsecretaris Michael Kretschmer van de Saksische CDU roept in Die Welt op tot nuchterheid. „We zouden van de rechts-radicalen geen martelaars moeten maken. We moeten voor onze eigen democratische ideeën opkomen.”

    • Joost van der Vaart