Mousavi: Iran heeft een ingrijpende verandering nodig

TEHeRAN. `Iran heeft een ingrijpende verandering nodig.` Die oproep plaatste de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi gisteren op zijn website. Het is een van de krachtigste pleidooien tot nu toe voor grootschalige hervormingen in het Iraanse politieke stelsel. Volgens Mousavi is de mishandeling van oppositieleden op politiebureaus, en de beschuldigingen van verkrachtingen in gevangenissen na de recente betogingen tegen verkiezingsfraude, een signaal dat duidelijk maakt dat er een dwingende noodzaak is voor hervormingen. Parlementsvoorzitter Ali Larijani ontkende gisteren dat de aangehouden betogers in Iran bruut zijn verkracht in de gevangenis. Die beschuldiging is volgens hem ”op niets gebaseerd”. Larijani zei dat onderzoek van het Iraanse parlement heeft uitgewezen dat er geen gevangen betogers zijn verkracht in de gevangenissen.