Kritiek op lage prijs en hoog loon loterij

De Staatsloterij ligt onder vuur. Deelnemers zijn boos over een ‘misleidende’ reclame over de jackpot van 27,5 miljoen. En daarnaast heeft minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) zich kritisch uitgelaten over het salaris van de directeur van de Staatsloterij.

Vandaag behandelt de Reclame Code Commissie (RCC) de klachten die het kreeg over de reclamecampagne van de Staatsloterij. Volgens die campagne zou op 10 augustus de jackpot van 27,5 miljoen euro vallen. De klagers vinden de reclame misleidend, omdat niet op de mogelijkheid was gewezen dat het winnende nummer op eenvijfde lot zou kunnen vallen en dan maar 5,5 miljoen euro uitgekeerd zou worden.

De RCC nam de klachten met spoed in behandeling omdat zij verwacht dat de Staatsloterij in de aanloop naar de volgende trekking dezelfde (soort) reclamespotjes gaat gebruiken. De RCC wil direct uitspraak doen.

Marieke Neervoort, advocaat reclamerecht bij SOLV-advocaten legt uit dat in de rechtspraak overdrijving in een reclame tot op zekere hoogte is toegestaan. „Bepaalde overdrijving is inherent aan reclame.” De rechter vindt in het algemeen dat de gemiddelde consument dat hoort te begrijpen. Neervoort: „Je kunt zodanig overdrijven dat het misleidend wordt, en dat mag niet. Ik ken de reclamecampagne van de Staatsloterij niet tot in detail, maar hij lijkt mij op het randje.”

De resterende 22 miljoen wordt doorgeschoven naar de volgende trekking op 10 september. De winnaar van de 5,5 miljoen euro heeft zich naar verluidt nog niet gemeld. Een woordvoerder van de Staatsloterij noemt het vervelend dat er verwarring is ontstaan, maar vindt de reclame niet misleidend. De Staatsloterij zou gezegd hebben dat de jackpot gegarandeerd valt, niet dat er zeker 27,5 miljoen euro wordt uitgekeerd. Dat zouden de media ervan hebben gemaakt.

Er is ook ophef ontstaan over het salaris van de directeur van de Staatsloterij. Zij verdiende vorig jaar 420.000 euro en een aantal Tweede Kamerleden hebben zich daarover kritisch uitgelaten. Minister Bos (Financiën , PvdA) wil dat de volgende directeur minder verdient. De Staatsloterij behoort tot de semipublieke sector en valt niet onder de ‘ Balkenende-norm’.