Kapers Somalië blijven nog vast in R'dam

De vijf Somaliërs die ervan verdacht worden dat ze rond de jaarwisseling een Antilliaans schip in de Golf van Aden wilden kapen, blijven de komende maanden nog vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam gisteren bepaald. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de eerste Europese rechtszaak over zeeroof inhoudelijk behandelt.

Het vijftal zit inmiddels acht maanden vast. Na de vermeende kapingspoging op het koopvaardijschip Samanyulo heeft de Deense marine hen op een van hun schepen in het gebied vastgezet. De Turkse bemanning van de Samanyulo wist de vermoedelijke piraten van het schip te houden door lichtkogels op het bootje van de Somaliërs af te schieten. Het Deense marineschip pikte de vijf mannen vervolgens op uit zee.

Een van de verdachten, Farah Yusef, vertelde in een telefoongesprek met tv-programma EénVandaag dat het nooit zijn plan was om zeerover te worden. Hij was volgens eigen zeggen visser, maar de zee rond Somalië is volgens hem leeggevist door grote schepen met sleepnetten. Daarom was hij gedwongen op een andere manier in zijn bestaan te voorzien. Aan land zag hij daar door de heersende burgeroorlog geen mogelijkheid toe. Yusef zei verder dat hij het liefst in Nederland zou blijven.

Ook een aantal andere verdachten wil het liefst in Nederland blijven, maar dan wel in vrijheid. Advocate Jeanette van der Vleuten vroeg namens haar cliënt Ali Garaar om beëindiging van de hechtenis. Vervolgens zou Garaar in de gelegenheid gesteld moeten worden om asiel aan te vragen, maar zonder dat dat verzoek in behandeling wordt genomen. Van der Vleuten vreesde dat bij een beoordeling de overheid binnen de kortste keren het verzoek zou afwijzen, waarna haar cliënt in vreemdelingenbewaring gesteld zou worden. Juist om dit laatste vroegen niet alle raadslieden namens hun cliënten om vrijlating.

Het Openbaar Ministerie (OM) op zijn beurt spreekt een „serieuze zaak over een serieus geweldsmisdrijf”. Drie maanden geleden schetsten de aanklagers al het verhaal van de bemanningsleden, die volgens hen doodsangsten hebben uitgestaan. Ze zouden zijn bedreigd met zware wapens, waaronder kalasjnikovs. (ANP)