Je kan nog een wens doen

Astronomen kijken in Bulgarije naar een meteorenregen. Ze hebben hun telescopen opgesteld ten oosten van de hoofdstad Sofia. Afgelopen nacht bereikte de meteorenregen van Perseïden tussen elf uur ’s avonds en vijf uur ’s nachts zijn jaarlijkse hoogtepunt. In de meest gunstige omstandigheden zouden met het blote oog 30 vallende sterren per uur te zien zijn geweest. Volgens de website astronomie.nl zijn vallende sterren of meteoren stofsporen die zijn achtergelaten door kometen in hun baan om de zon. Als de aarde door het spoor trekt zijn de stofdelen te zien wanneer deze de dampkring inschieten. Elk jaar in augustus kruist de aarde het spoor van de komeet Swift-Tuttle. In Nederland was het door de bewolking en de hoge stand van de maan bijna onmogelijk om een goed beeld te krijgen van de stofsporen van Swift-Tuttle.