'Hypocriete' Albert II koopt duur jacht

Tijdens zijn koninklijke toespraak op 21 juli, de nationale feestdag in België, haalde Albert II nog fel uit naar het „toenemend materialisme in de samenleving” en hield hij een gloedvol pleidooi voor „meer ethiek op economisch en financieel vlak”.

Maar nu ligt de Belgische vorst zelf onder vuur wegens hebzucht: het weekblad Le Soir Magazine achterhaalde dat de koning in volle crisistijd een nieuw jacht heeft gekocht van 4,6 miljoen euro. De permanente bemanning, vijf Belgische militairen, wordt betaald door het ministerie van Defensie.

De koning heeft al een jacht, het relatieve kleine maar snelle InCRedible 45, volgens kenners de ‘Ferrari van de zee’. Daarvoor betaalde hij anderhalf miljoen euro.

Maar tijdens zijn vakantie werden Albert en zijn echtgenote koningin Paola gesignaleerd op een veel grotere boot, 27 meter lang. Hoeveel de koning, die leeft van een jaarlijkse toelage van 10 miljoen euro, betaalde is niet bekend, maar de catalogusprijs van de Technema is 4,6 miljoen euro.

„Hypocriet”, bestempelt een woordvoerder van de Vlaams-nationalistische N-VA de aankoop in De Morgen. Maar ook traditionele partijen zoals de Vlaamse christen-democraten hebben vragen bij het „geintje” van Albert II, zeker sinds zijn uithaal op 21 juli.

De vorst koopt zijn boten bij de Italiaanse jachtenbouwer Rizzardi. Hij betaalt er geen btw op, omdat de jachten België niet binnenkomen. De vaartuigen worden wel veel gebruikt. Vorig jaar 44 dagen, in jaren met minder politieke crises soms tot 70 dagen.

Foto’s van de jachten op nrc.nl/buitenland