GPD-site lekt mobiele nummers prominenten

Een eenvoudige zoekopdracht bij Google leverde gisteren de mobiele telefoonnummers op van premier Balkenende, Geert Wilders, advocaat Gerard Spong en nog meer bekende Nederlanders.

Technologiesite Tweakers.net, een uitgave van VNU Media, ontdekte gisteren dat het adresboek van persbureau GPD voor iedereen via Google beschikbaar was. Het interne netwerk van de persdienst voor regionale kranten bleek een open verbinding te hebben met internet. Google heeft het zoeken gisteravond onmogelijk gemaakt en een kopie (cache) van het bestand gewist. Veel nummers waren overigens verouderd.

Een gebrekkige beveiliging van het GPD-netwerk lijkt de oorzaak van het probleem. Medewerkers die het adresboek legaal van buitenaf wilden benaderen moesten een gebruikersnaam en een wachtwoord intoetsen, maar die beveiliging gold vermoedelijk niet voor zoekmachines.

Uit marketingoverwegingen krijgen Google en andere zoekrobots vaak onbeperkt toegang tot beveiligde databanken, zoals archieven van kranten. Iemand die een zoekopdracht bij Google intoetst krijgt dan wel de eerste regels van het betreffende artikel te zien maar heeft geen toegang tot het complete stuk. Zo zouden consumenten worden verleid om te betalen voor informatie. Veel nummers op de GPD-site waren al te zien in de eerste, ‘verleidende’ regels van de zoekopdracht.

Volgens bezoekers van Tweakers had de GPD zijn netwerk beter kunnen beveiligen door medewerkers van buitenaf toegang te geven via een zogeheten virtual private network-protocol (VPN).

De GPD kwam eerder in het nieuws in verband met de beveiliging van het bedrijfsnetwerk.