Een wereld waaruit alle compassie verdwenen is

Night Train

Regie: Diao Yi’Nan * * *

In een sleutelscène ziet de vrouwelijke gevangenisbewaker Wu hoe een oververmoeid paard keer op keer geslagen wordt als het hem niet lukt een wagen over een kuil te trekken. Het dier zijgt ineen, de eigenaar en zijn knecht slaan gewoon door.

De Chinese film Night Train toont een wereld waaruit alle compassie verdwenen is. Regisseur Diao Yi Nan werkt langzaam maar gestaag naar deze troosteloze conclusie. Eerder hebben we gezien hoe Wu bijna door een potentiële date wordt verkracht. Hij grijpt haar bij de keel en scheurt haar bh van haar lijf, maar ze weet zich los te rukken. In een andere scène moet Wu de executie verrichten van een ter dood veroordeelde. De scène is des te aangrijpender omdat we de terechtstelling niet zien of horen. We zien slechts hoe Wu na afloop haar witte handschoentjes verbrandt.

In Night Train spreken de beelden. Die zijn strak gestileerd, maar naargeestig, in koele tinten gefilmd. Nadeel: de esthetiek schept een behoorlijke afstand en dat China niet het paradijs op aarde is, weten we nu wel.

André Waardenburg