Diskwalificatie na één valse start

Het congres van de internationale atletiekunie IAAF heeft gisteren in Berlijn met ruime meerderheid de nieuwe regel voor een valse start aangenomen. Elke valse start betekent vanaf 1 januari volgend jaar per direct een diskwalificatie.

Bij de wereldkampioenschappen die zaterdag in de hoofdstad van Duitsland beginnen, is de nieuwe regel nog niet van kracht. Een uitsluiting volgt bij de WK na de tweede valse start, een regel die enkele jaren geleden is ingevoerd.

De IAAF stelde in 2005 een verandering van de startregel voor, maar er werd toen niet gestemd omdat veel landen destijds openlijk lieten weten dat ze er niets in zagen. Nu ligt de situatie anders, vindt de IAAF. „In 2010 zijn er geen Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, dus de atleten krijgen alle kans aan deze nieuwe regel te wennen”, aldus IAAF-voorzitter Lamine Diack.

In de aanloop naar de wereldkampioenschappen in Berlijn heeft de Jamaicaanse atletiekfederatie voor opschudding gezorgd door korte tijd te dreigen met het terugtrekken van hun topsprinters Asafa Powell en Shelly-Ann Fraser. Powell en Fraser werden met nog vier atleten door Jamaica van de deelnemerslijst gehaald, omdat ze zich niet hadden gemeld in het trainingskamp van het team in Nürnberg. De Jamaicaanse bond had de IAAF ook gevraagd de zes uit het hotel van de atleten in Berlijn te sturen.

Onder zware druk van de internationale atletiekbond trok Jamaica dat besluit enkele uren later weer in. „Het besluit van de Jamaicaanse bond was niet goed voor de geloofwaardigheid van onze sport”, sprak Pierre Weiss, secretaris-generaal van de IAAF. „In het belang van de sport heeft de Jamaicaanse federatie zijn positie heroverwogen. We zijn op de WK atletiek en daar moeten de beste atleten present zijn.”

Powell is voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter en Fraser won een jaar geleden bij de Olympische Spelen in Peking goud op deze afstand.

Naast dit duo mochten in eerste instantie ook de Jamaicanen Shericka Williams, Brigitte Foster-Hilton, Kaliese Spencer en Melaine Walker niet meedoen. (ANP)