Diefstal uit Bijbels Museum verzwegen

Twee jaar geleden blijken uit het Bijbels Museum in Amsterdam enkele oudheden gestolen: vijf Egyptische votiefbeeldjes, drie hartscarabeeën en een Romeinse munt. Zeven van de gestolen objecten zijn eind vorig jaar bij veilinghuis Christie’s in New York teruggevonden. De verzekering heeft inmiddels voor 30.000 euro aan schade vergoed.

Janrense Boonstra, directeur van het Bijbels Museum, bevestigt de diefstal. Hij heeft die destijds bij de politie en het Art Koster Registeer gemeld, maar bewust buiten de media gehouden. „In de hoop dat de objecten dan snel ergens zouden opduiken.

Op 7 augustus 2007 hoorde hij dat vier Egyptische objecten ontbraken. „Aan de vitrinekast was niets te zien. Personeel dacht daarom dat de spullen tijdelijk door een conservator waren weggehaald.” Boonstra stond op het punt aangifte te doen, toen de volgende dag bleek dat uit dezelfde kast nog vier Egyptische objecten waren gestolen. „We wisten dat de spullen er om twaalf uur nog waren omdat we toen voor de kast hadden gestaan.” Boonstra heeft het museum gesloten, de aanwezige bezoekers verteld dat ze moesten blijven en de politie gebeld.

Geen van de bezoekers had de objecten bij zich. De politie ontdekte dat het kastslot was geforceerd. „Ook vonden we de stickertjes die onder de objecten zaten om het alarm bij de ingang te laten afgaan.” Twee weken later werd een Romeinse munt gestolen.

Uit onderzoek door een extern bureau bleek dat het personeel niet bij de diefstal betrokken was. Eind vorig jaar hoorde Boonstra dat enkele objecten bij Christie’s in New York waren teruggevonden. Het veilinghuis had zoals gebruikelijk een proefversie van de catalogus naar het Art Loss Register gestuurd. Daar ontdekte men drie van de gestolen objecten. Korte tijd later bleken nog vier objecten bij het veilinghuis te liggen.

De objecten zijn nog niet terug in Amsterdam. Eerst moest worden vastgesteld dat de aanbieder te goeder trouw was. Daarna legde de Amerikaanse douane er beslag op. Ook als de objecten terug in Nederland zijn, keren ze niet per definitie terug in het Bijbels Museum. Boonstra: „De verzekeraar heeft uitgekeerd en is eigenaar. Wij hopen dat ze worden geschonken of tegen een schappelijk bedrag terugverkocht.”