Deal UBS en VS over ontduiken belasting

Na maanden van soebatten hebben de Zwitserse bank UBS, de Zwitserse overheid en het Amerikaanse ministerie van Justitie overeenstemming bereikt over de uitwisseling van namen van Amerikanen die bij UBS bankieren en belasting ontduiken.

De details van de overeenkomst zijn gisteren niet bekendgemaakt. UBS zou tussen de 3.000 en 10.000 namen van Amerikaanse rekeninghouders prijsgeven. Oorspronkelijk eisten de Amerikanen de identiteit van 52.000 rekeninghouders, die 15 miljard dollar (huidige waarde: 10,5 miljard euro) in Zwitserland zouden hebben staan.

Het conflict tussen de twee landen liep hoog op. Zwitserse bankier werden in strafzaken voor Amerikaanse rechters gedaagd. In februari trof UBS een schikking van 780 miljoen dollar om strafvervolging te voorkomen. Ook besloot UBS toen zijn offshore-activiteiten voor Amerikanen te sluiten.

Naast de rechtzaken liepen er diplomatieke onderhandelingen tussen Zwitserland en de VS. Eind juli werd een principeakkoord bereikt, maar moesten de details nog worden uitgewerkt. Dat zou nu zijn afgerond.

Wat het akkoord betekent voor het Zwitserse bankgeheim is nog onduidelijk. De Zwitserse bankiersvereniging liet weten dat het akkoord binnen de Zwitserse wet valt. Dat zou betekenen dat het bankgeheim niet geschonden wordt. Maar er klinken al waarschuwingen op voor nieuwe rechtzaken, nu in Zwitserland. Amerikaanse rekeninghouders kunnen UBS voor de rechter dagen als de bank tegen de wet in het bankgeheim heeft geschonden door informatie met de Amerikaanse belastingdienst te delen.