De afgronden en raadsels van de menselijke ziel

DVD FILM * * *

Les âmes grises (Grijze zielen)

Regie: Yves Angelo. €9,99

Het mooiste aan Les âmes grises (Grijze zielen) naar een succesvolle roman van Philippe Claudel, is de locatie: een Frans dorpje tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat pal naast het front ligt. De werelden van oorlog en vrede lopen in elkaar over en krijgen daardoor beide een absurd en willekeurig karakter. Wat voor zin heeft het om een rechtszaak te voeren tegen een moordenaar, zoals officier van justitie Destinat (mooie, ingetogen rol van Jean-Pierre Marielle) moet doen, als een heuvel verderop het moorden niet alleen is toegestaan, maar verplicht is?

De magistraat raakt zelf bij een moordzaak betrokken, als de negenjarige Belle gewurgd wordt gevonden. Hij is de laatste die met het meisje is gezien. Andere verdachten zijn twee deserteurs, boerenjongens met de schijn tegen. Les âmes grises is een smaakvolle, beheerste film over de afgronden en raadsels van de menselijke ziel, maar te beheerst om echt een diepe indruk achter te laten.

peter de bruijn