China is tegen veroordeling Birma

China voelt niets voor een veroordeling van het regime in Birma, na het verlengde huisarrest dat oppositieleidster Aung San Suu kyi dinsdag kreeg opgelegd. De voor gisteren geplande zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Birma werd afgelast omdat de vijf permanente leden het tijdens diplomatiek vooroverleg het niet eens konden worden over een veroordeling van Birma.

Peking vindt dat de internationale gemeenschap de juridische soevereiniteit van dat land moet respecteren. Volgens China, een trouw bondgenoot van Birma, moet de wereldgemeenschap een dialoog met de junta aangaan.

„Dat is niet alleen in het belang van Birma, maar ook bevorderlijke voor de stabiliteit in de regio”, verklaarde een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gisteren.

Het regime in Birma verlengde het huisarrest van Aung San Suu Kyi met anderhalf jaar, nadat de rechtbank haar schuldig had bevonden aan overtreding van de veiligheidswetten. Zij had tegen de regels van haar huisarrest in mei ongevraagd een Amerikaan op bezoek gehad.

Suu Kyi, die dinsdag in haar huis is teruggekeerd, heeft gisteren aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan. Zij noemde de straf „totaal oneerlijk”. Als het vonnis gehandhaafd wordt, kan Suu Kyi niet meedoen aan de verkiezingen in 2010. Volgens de VS en de Europese Unie is de Birmese junta daar met het recente vonnis op uit. De Amerikaanse senator Jim Webb, die nauwe banden met president Obama heeft, zal komend weekeinde een ontmoeting met de Birmese juntaleider generaal Than Shwe hebben. (AP, Reuters, BBC)