Atletiek: verbod op valse start, Jamaicanen op WK

Het congres van de internationale atletiekunie IAAF heeft gisteren in Berlijn met ruime meerderheid de nieuwe regel voor een valse start aangenomen. Elke valse start betekent vanaf 1 januari volgend jaar per direct een diskwalificatie.

Bij de wereldtitelstrijd die zaterdag begint, is de nieuwe regel nog niet van kracht. Een uitsluiting volgt bij de WK na de tweede valse start.

De IAAF stelde in 2005 een verandering van de regel voor, maar er werd toen nog niet over gestemd omdat veel landen toen openlijk lieten weten dat ze er niets in zagen. „In 2010 zijn er geen Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, dus de atleten krijgen de kans aan deze nieuwe regel te wennen”, aldus IAAF-voorzitter Lamine Diack.

In de aanloop naar de wereldkampioenschappen in Berlijn heeft de Jamaicaanse atletiekfederatie voor opschudding gezorgd door korte tijd te dreigen met het terugtrekken van hun topsprinters Asafa Powell en Shelly-Ann Fraser. Powell en Fraser werden met nog vier atleten door Jamaica van de deelnemerslijst gehaald, omdat ze zich niet hadden gemeld in het trainingskamp van het team in Nürnberg. De Jamaicaanse bond had de IAAF ook gevraagd de zes uit het hotel van de atleten in Berlijn te sturen.

Onder zware druk van de internationale atletiekbond trok Jamaica dat besluit enkele uren later weer in. „Het besluit van de Jamaicaanse bond was niet goed voor de geloofwaardigheid van onze sport”, sprak Pierre Weiss, secretaris-generaal van de IAAF. „In het belang van de sport heeft de Jamaicaanse federatie zijn positie heroverwogen. We zijn op de WK atletiek en daar moeten de beste atleten present zijn.”

Powell is voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter en Fraser won een jaar geleden bij de Olympische Spelen in Peking goud op deze afstand.

Naast dit duo mochten in eerste instantie ook de Jamaicanen Shericka Williams, Brigitte Foster-Hilton, Kaliese Spencer en Melaine Walker niet meedoen. (ANP)