A.F.Th. naar De Bezige Bij

Schrijver A.F.Th. van der Heijden verruilt uitgeverij Querido voor De Bezige Bij. Dat melden de twee uitgeverijen, die deel uitmaken van de Weekbladpers, in een kort gezamenlijk persbericht. De rechten van het oeuvre van Van der Heijden verhuizen mee. De transfer is tot stand gekomen „op verzoek van de auteur en met instemming van alle betrokken partijen”.

Directeur Annette Portegies van Querido wil het vertrek van Van der Heijden niet toelichten. „Alles staat heel precies in het persbericht.” Volgens die tekst „betreurt Querido het vertrek van Van der Heijden, die dertig jaar lang aan de uitgeverij verbonden was”.

Dat verbond was soms moeizaam. Vijf jaar geleden dreigde Van der Heijden met vertrek uit onvrede over de wijze waarop zijn 25-jarig schrijversjubileum werd gevierd. De laatste jaren leek de relatie harmonieus: na de bekroning van Het schervengericht met de AKO-prijs 2007 vertelde Van der Heijden dat hij tijdens het schrijfproces elke ochtend werd bezocht door redacteur Sander Blom, die dan een croissantje meenam. Blom verruilde begin dit jaar Querido voor Contact.

Van der Heijden was vanmorgen niet bereikbaar. Directeur Robbert Ammerlaan van De Bezige Bij wil niet inhoudelijk op de transfer ingaan („Dat hebben alle betrokkenen afgesproken”), maar erkent dat de overstap „al een tijdje” onderwerp was van overleg. Van der Heijden publiceerde in 2007 de novelle Mim bij De Bezige Bij in een reeks hommages aan Mulisch. Mim maakt deel uit van Homo duplex, de cyclus waaraan Van der Heijden sinds tien jaar werkt.

In september verschijnt een filmeditie van Het leven uit een dag bij De Bezige Bij, in januari gevolgd door De ochtendgave, een historische roman over Nijmegen, die aanvankelijk door Querido was aangekondigd. De afgelopen jaren verhuisden tientallen auteurs naar De Bezige Bij, onder wie vorig jaar Cees Nooteboom.