Aegon doet emissie om de overheid terug te betalen

Verzekeraar Aegon gaat op korte termijn voor maximaal 1 miljard euro aan kapitaal ophalen met een aandelenemissie. Met de opbrengst wil Aegon voor 1 december dit jaar een deel van de staatssteun terug betalen. Dat heeft Aegon-topman Alex Wynaendts vanmorgen gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Aegon leed in het tweede kwartaal van 2009 wederom verlies, het vierde op rij. Het verlies kwam op 161 miljoen euro, voornamelijk veroorzaakt door een eenmalig boekverlies van 385 miljoen euro op de verkoop van Taiwanese activiteiten. Zonder die eenmalige post zou de winst 224 miljoen hebben bedragen.

Het onderliggende resultaat van Aegon, waar eenmalige posten niet in zijn opgenomen, was met 404 miljoen euro beduidend beter dan in de twee vorige kwartalen. De beleggingsinkomsten van Aegon zijn lager omdat het bedrijf minder risicovol is gaan beleggen. Daarmee zijn uitschieters naar beneden afgedekt, maar worden ook uitschieters naar boven gedempt.

Aegon kreeg, net als ING en SNS Reaal, eind vorig jaar staatssteun van de overheid om de kredietcrisis door te komen. Bestuursvoorzitter Wynaendts liet al eerder weten een deel daarvan voor 1 december 2009 te willen aflossen. Dat voornemen herhaalde hij vanochtend. „We willen 1 miljard aflossen, omdat we dat nu tegen gunstiger voorwaarden kunnen doen dan later, Dat zou ons 370 miljoen euro extra kosten”, zei hij. Aegon wil daarna ook snel de resterende 2 miljard aan staatssteun aflossen.

Net als ING keert ook Aegon geen dividend uit over het eerste half jaar. Volgens Wynaendts is het dividendbeleid van Aegon echter niet veranderd en wordt over het eventueel uitkeren van dividend over geheel 2009 pas later beslist.

Aegon heeft vorig jaar een reorganisatie aangekondigd en ligt daarmee goed op schema, zei Wynaendts. Het aantal werknemers daalde met 2 procent tot 29.463. De kosten zijn met 5 procent (150 miljoen euro) gedaald en er is voor 1,6 miljard aan kapitaal vrij gemaakt in het eerste half jaar. Aegon heeft nu een veilige buffer van 3,5 miljard ruim boven de ondergrens die kredietbeoordelaars hanteren om de AA-status van Aegon te handhaven.