A'damse grieppoli is gevaarlijk, zeggen huisartsen

De enige Nederlandse polikliniek waar mensen zich kunnen laten testen op Mexicaanse griep heeft het druk. Gisteren, de eerste dag dat de poli in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam open was, meldden zich veertig mensen. En vanmorgen zaten er alweer twaalf in de wachtkamer.

Maar volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) brengt de grieppoli de volksgezondheid in gevaar. „Mensen met griepverschijnselen moeten juist niet over straat gaan, omdat zij dan een besmettingsbron kunnen zijn voor anderen”, zegt een woordvoerder van de LHV. De grieppoli doorkruist het nieuwe landelijke beleid dat door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vastgesteld. „Daarin is afgesproken dat alleen nog maar risicogroepen zoals mensen met astma en zwangere vrouwen op Mexicaanse griep worden getest als zij griepklachten hebben. De rest van de bevolking moet bij griepklachten gewoon thuisblijven en uitzieken.”

Huisartsen laten verder gezonde mensen niet meer testen op de Mexicaanse griep, „maar mensen willen toch weten of ze ziek zijn”, zegt woordvoerder Hans Dorrestein van het Slotervaartziekenhuis. „De mensen die er komen zijn gestuurd door hun werkgever omdat zij met klachten terugkwamen van vakantie in risicolanden. Of ze zijn doorverwezen door hun huisarts.”

Patiënten die zich bij de Amsterdamse grieppoli melden moeten een vragenlijst invullen en een uitstrijkje van het keelslijm laten maken. Binnen een uur kunnen de artsen zeggen of de kans groot is dat iemand de Mexicaanse griep heeft. De dag erna komt een definitieve uitslag.

Dorrestein bestrijdt dat het verspreidingsrisico door de poli toeneemt. „Als deze wachtkamer al gevaarlijk is, hadden we gisteren ook niet tegen Engeland moeten voetballen. De polikliniek is geheel afgescheiden van de rest van het ziekenhuis en bij binnenkomst krijgt iedereen meteen een mondkapje op.” Maar volgens een RIVM-woordvoerder gaat het niet alleen om de veiligheid in de kliniek: „Mensen die ernaartoe gaan zitten ook in de tram of trein en kunnen dan anderen besmetten.” Ingrijpen kan het RIVM niet.

Griepvirus: pagina 13

Nieuws en achtergronden op nrc.nl/griepvirus