Aantal faillissementen meer dan verdubbeld

Het aantal faillissementen van het afgelopen halfjaar is twee keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral garages, doe-het-zelfzaken, kledingwinkels en uitzendbureaus gingen failliet.

De grootste toename deed zich voor in de industrie. Hier werden onder meer uitgeverijen en drukkerijen, machinebouwers en metaalbewerkingsbedrijven getroffen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. Sinds het CBS begin jaren tachtig begon met het bijhouden van faillissementen zijn nog nooit zoveel bedrijven in een half jaar failliet gegaan als in de eerste zes maanden van 2009. In totaal gingen 3.500 bedrijven en 1.800 particulieren failliet. Voor eenmanszaken was dat een stijging van 16 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008.

De meeste faillissementen vonden plaats in de handel en reparatie en de zakelijke dienstverlening. Het betrof ruim de helft van het aantal ondernemingen. Volgens het CBS zijn garages, benzinestations en groothandels getroffenen. In de dienstverlening gingen ook veel advies- en architectenbureaus bankroet.

De meeste faillissementen werden uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. De sterkste stijging vond plaats in Noord-Brabant en Friesland.